ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 06:50

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα ξεχρέωσε το ΔΝΤ -«Κλείνει ένα κεφάλαιο από το 2010»

0 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 22:53

Η Ελλάδα ξεχρέωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τονίζει με δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Αποπληρωμή που ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή λυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, «στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Καταληκτικά, στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει: «Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Υπενθυμίζεται ότι ο μηδενισμός των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, μετά την άδεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να επιτρέψει στη χώρα να αποπληρώσει πρόωρα τις τελευταίες δόσεις των δανείων διάσωσης του Ταμείου, είχε ήδη γίνει γνωστή από τις 28 Μαρτίου. Ωστόσο, ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση.

Η τελευταία δόση προς το ΔΝΤ ανερχόταν σε 1,86 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να είχε ήδη αποπληρώσει δάνεια προς το Ταμείο ύψους 6 δισ. ευρώ.

Έτσι, το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα ως δανειστής, ενώ το 2020 είχε κλείσει και το γραφείο του στην Αθήνα. Απλώς, παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος στο σχήμα της Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.