ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, 16:08

ΓΛΥΦΑΔΑ

Το "πρασινόσημο" και η μείωση των δημοτικών τελών στη Γλυφάδα

0 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 13:10

Άλλη απ' ότι φαίνεται είναι η διάσταση της οριζόντιας μείωσης κατά 20% των δημοτικών τελών στο δήμο Γλυφάδας και ονομάζεται κατάργηση "πρασινοσήμου". 

Το "πρασινόσημο" που είχε εισαχθεί ως δημοτικό τέλος επί δημαρχίας του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη για την αγορά οικοπέδων προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου (εξ ου και ο χαρακτηρισμός του "πρασινόσημο"), κρίθηκε στη δικαιοσύνη ως μη νόμιμο και ως εκ τούτου έπρεπε να καταργηθεί.

Απ' όσα ήρθαν στην επιφάνεια υπήρξαν και παλαιότερες αποφάσεις για την κατάργησή του οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν από το δήμο Γλυφάδας μέχρι την τελευταία που έφερε τον... "κόμπο στο χτένι".

Κατά του δήμου Γλυφάδας για το "πρασινόσημο" στράφηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Γεωργία Μαρτίνου και το δικαστήριο τη δικαίωσε. Μια δικαίωση που ανάγκασε τη δημοτική αρχή να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την κατάργηση του τέλους.   

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινώνησε ο δήμαρχος Γλυφάδας την ουσιαστικά αναγκαστική μείωση των δημοτικών τελών ως αποτέλεσμα νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου και όχι ως αποτέλεσμα της κατάργησης του "πρασινοσήμου", προκάλεσε την αντίδραση παρατάξεων της μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα η παράταξη "Ανατροπή στη Γλυφάδα" του Τάσου Ταστάνη χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της δημοτικής αρχής και με ανακοίνωσή της ζητά από τον κ. Παπανικολάου να απαντήσει που κατευθύνθηκαν τα χρήματα αυτά που εισπράττονταν παράνομα εδώ και 30 χρόνια και γιατί δεν επιστρέφονται στους πολίτες από τους οποίους παρακρατήθηκαν. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ" 

Η δικαιοσύνη έκρινε μη νόμιμο το χαράτσι του Πρασινόσημου που επιβάρυνε 25% τα δημοτικά τέλη στη Γλυφάδα για πάνω από 30 χρόνια!!!

Αναγκαστικά η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε στην κατάργησή του, δικαιώνοντας τη σταθερή πρόταση της Δημοτικής παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Γλυφάδα από το 2012!!!

Που κατευθύνονταν όμως τα ποσά που συσσωρεύτηκαν τόσα χρόνια;

Γιατί δεν επιστρέφονται στους πολίτες από τους οποίους παρακρατήθηκαν;

Αναπάντητα άφησε ο κ. Δήμαρχος τα ερωτήματα που έθεσαν ο επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ταστάνης καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. Τις ίδιες ξεκάθαρες απαντήσεις οφείλει ο κ. Δήμαρχος και σε όλους τους συμπολίτες μας που επιβαρύνονταν για πάνω από 30 χρόνια!!! Και αντί για αυτό, φιλοξενείτε σε τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και διαστρεβλώνει την αλήθεια ισχυριζόμενος ότι μειώνει τα τέλη γιατί κατάφερε να συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου!!! Αυτή η στάση του κ. Δημάρχου είναι το ολιγότερο προκλητική για τους συμπολίτες μας που πλήρωναν τόσα χρόνια ένα μη νόμιμο και δυσβάσταχτο τέλος που δεν είχε επιβάλλει κανένας άλλος δήμος σε όλη τη χώρα!!!

Η σταθερή θέση της δημοτικής μας κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» για την κατάργηση του δυσβάσταχτου αυτού τέλους εδώ και δέκα χρόνια, γίνεται επιτέλους αποδεκτή - ομοφώνως από το Δ.Σ. Γλυφάδας στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου - κάτω από το βάρος δικαστικών αποφάσεων που, ευτυχώς για τους επιβαρυμένους από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια πολίτες, ανάγκασαν την δημοτική αρχή να εισηγηθεί την κατάργηση του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές και της παράταξης του σημερινού δημάρχου κυρίου Παπανικολάου, επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια απέρριπταν τις προτάσεις μας για την κατάργηση αυτού του βάρους.

Η ελάφρυνση των τελών κατά 20% έρχεται σε μια συγκυρία που οι πολιτικές της κυβέρνησης φτωχοποιούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας πριν ακόμη φανούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι όμως υποκριτικό - και συνάμα προκλητικό - ο κ. δήμαρχος να επαίρεται ότι δρομολόγησε με χρηστή διοίκηση τη μείωση αυτού του χαρατσιού. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τα χρήματα του πρασινόσημου δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε ανάγκες του Δήμου που σχετίζονται με τα λειτουργικά ή άλλα έξοδα του. Συνεπώς η ελάφρυνση των πολιτών δεν επιβαρύνει τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου. Μετά από 8 και πλέον χρόνια επιτέλους δικαιώνεται η θέση μας για κατάργηση αυτού του τέλους!

Μας ανησυχεί όμως η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε παράνομη διάθεση του σημερινού αποθεματικού του πρασινόσημου (ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. €) για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών!!! Η ανησυχία μας προκύπτει από την β. παράγραφο της σχετικής εισήγησης προς το Δημοτικό συμβούλιο όπου συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος εισηγείται «Την διάθεση του υπολοίπου και όσων εισπραχθούν από παρελθούσες χρήσεις προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών ή και την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων». Ποιών άραγε;;;
Κατά την άποψή μας η μόνη νόμιμη κίνηση είναι να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά στους πολίτες από τους οποίους παρακρατήθηκαν.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.