ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:39

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια θα επιστραφεί στο δημόσιο με έκτακτη φορολογία

0 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 17:53

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που προέκυψαν από την κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δεσμεύτηκε ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο.

«Να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα ζητήματα για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν μπορούμε να φορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: εάν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Αν είναι σωστοί, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστοί. Έχω αμφιβολίες για τα νούμερα. Επίσης δεν μετράτε σωστά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί», είπε και συμπλήρωσε πως καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει εισπράξει προς το παρόν έστω ένα ευρώ από τα υπερκέρδη.

Σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών διότι κανείς ακόμη δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πως θα τα φορολογήσει.

«Στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε θα βάλει 10% φόρο. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα είναι αυτά τα υπερκέρδη και θα δούμε πως θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά στο σύνολό τους στον κρατικό προϋπολογισμό διότι αυτό είναι το σωστό και δίκαιο» είπε.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα έκανε λόγο για λαϊκίστικη χυδαιότητα του λόγου του αναφερόμενος στην αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρωτολογία του όπου και είπε «πάρτε πίσω τα κλεμμένα».

«Άλλη η Ελλάδα του 2012 και άλλη αυτή του 2022» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι «άλλος ο Τσίπρας του 2012 και άλλος του 2022». Όπως είπε ο Τσίπρας του 2022 δεν είναι άφθαρτος ενώ τον έχει κρίνει ο ελληνικός λαός.

Επίσης τα απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής είπε «Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται μαζί με το οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης Κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου».

Τέλος για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες ενέργειας θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες – οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία». ενώ τόνισε ότι «δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην εντολή που έδωσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: «Έχω δώσει εντολή στην ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια αγορά» είπε.

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.