ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 17:23

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες για τα μέτρα στήριξης

0 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 13:43

Τις απογευματινές ώρες σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στον ελληνικό λαό θα μιλήσει για τις πρόσθετες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών ενώ αύριο θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει επιπλέον των επιδοτήσεων στα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και μέτρο της μερικής κάλυψης του κόστους των υγρών καυσίμων.

Το τελευταίο μέτρο είναι και το πιο δύσκολο να οριστικοποιηθεί, καθώς η περίμετρος των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερη, ενώ στόχος είναι να περιληφθούν και οι επαγγελματίες των μεταφορών, και άρα το κόστος ανεβαίνει. Στην εφαρμογή του υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα να επιτυγχάνεται η επιστροφή φόρου ή μέρους του φόρου που βαρύνει τα καύσιμα, κάτι που έχει ένα βασικό πρόβλημα. Οτι θα πρέπει να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία για τον καταναλωτή τα οποία θα δηλώνονται εκ των υστέρων ώστε να υπάρχει η επιστροφή μέρους του φόρου (ΕΦΚ + ΦΠΑ) που είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός απαιτεί μεγάλη διαδικασία και την ανάγκη να εκδίδονται «προσωποποιημένες» αποδείξεις -κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα από τα πρατήρια- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώνονται σε μια νέα πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ και έπειτα να επιστρέφεται ο φόρος.

Η λύση που προκρίνεται περισσότερο είναι μια λύση παρόμοια με αυτή που λειτούργησε με την κάλυψη πάγιων δαπανών. Ενα voucher με ένα συγκεκριμένο εφάπαξ ποσό για κάθε δικαιούχο ανάλογο με την κατανάλωση που θα βεβαιώνεται από τις σχετικές δαπάνες, το οποίο θα αναλώνεται σταδιακά για την πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο. Το τελικό σενάριο θα κλείσει την τελευταία στιγμή με τις όποιες συμπληρώσεις πριν ανακοινωθεί.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του gov.gr θα γίνεται η στήριξη με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε τεχνικά έτοιμοι για να υποστηρίξουμε τα μέτρα όταν θα ανακοινωθούν. Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση των μέτρων. Ολοκληρώνονται και οι τελικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία αυτή. Ο σκοπός είναι ο πολίτης που πληρώνει μια τιμή στην αντλία να έχει τελικά μικρότερο κόστος το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλει. Και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια εύκολη χωρίς καθυστερήσεις διαδικασία χωρίς να ταλαιπωρούμε τον πολίτη» περιέγραψε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα. Αν και δεν ήθελε να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο είπε ότι θα γίνουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις. «Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει κάποια διαδικασία που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να ψάχνει δικαιολογητικά ή για διάφορα πράγματα που θα τον ταλαιπωρήσουν. Θα είναι εύχρηστη και γρήγορη η διαδικασία» σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι η επιδότηση αυτή θα αφορά ανθρώπους «που θα πρέπει να πληρώνουν μικρότερη τιμή σε σχέση με αυτήν που καταβάλουν όταν στην αντλία βλέπουν την τιμή του καυσίμου. Αυτό θα δείτε πώς θα υλοποιηθεί πολύ, πολύ σύντομα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα γιατί ολοκληρώνονται οι τεχνικές. Βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι όταν θα ανακοινωθούν τα μέτρα και υποσχόμαστε ότι θα είναι εύχρηστη η διαδικασία και δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες ότι θα ταλαιπωρηθούν».

Όσον αφορά στο πού θα δημιουργηθεί αυτή πλατφόρμα είπε «κάθε δράση γίνεται μέσω του gov.gr . Όπως γνωρίζετε είναι η νέα πύλη της δημόσιας διοίκησης και έχει μαζέψει ένα σύνολο υπηρεσιών. Γενικότερα ο σκοπός είναι να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης».

Εκτακτο επίδομα

Σε ό,τι αφορά στο έκτακτο επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους, την «επιταγή ακρίβειας» όπως την ονόμασε ο πρωθυπουργός, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η περίμετρος και τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος που δόθηκε στο τέλος του χρόνου σε ανέργους, μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ΑμεΑ.

Λογαριασμοί

Παράλληλα, έρχεται αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο για τον Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η χονδρική τιμή του ρεύματος κατέγραψε άνοδο άνω του 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει σημαντική ενίσχυση της επιδότησης ώστε να απορροφηθεί το ίδιο ποσοστό επιβαρύνσεων όπως τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έχει υπογραμμίσει ότι η επιδότηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επίσης, θα ληφθεί μέριμνα να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση για τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως επιτρέπει -υπό προϋποθέσεις- η αναθεωρημένη εργαλειοθήκη της Ε.Ε.

«Κουμπαράς»

Τη χρηματοδότηση του πακέτου των μέτρων εξασφαλίζει ο Προϋπολογισμός, ο οποίος καταγράφει για το πρώτο δίμηνο του χρόνου υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα κατά 873 εκατ. ευρώ μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας η προθεσμία πληρωμής των οποίων είχε παραταθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολίασε την αύξηση κατά 870 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων για το πρώτο δίμηνο του χρόνου σημειώνοντας ότι «μέρος της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του, τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. ευρώ καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον Προϋπολογισμό». Πρόσθεσε επίσης ότι η υπέρβαση αυτή «διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Τα 580 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τα μέτρα στήριξης θα κατευθυνθούν στα δύο πρόσθετα μέτρα. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίζουν να καλύπτονται από τα έσοδα του Δημοσίου από τις δημοπρασίες ρύπων, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο λογαριασμός βρίσκεται εκτός του Προϋπολογισμού και δεν επηρεάζει χρέος και έλλειμμα.

Αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε χθες ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι έκτακτα και κανένα τους δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.