ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 12:33

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Δουλειές Ξανά": Νομοσχέδιο - μοχλός από το Υπουργείο Εργασίας

0 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 11:58
Μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και δίνει περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους

Παρουσιάστηκε χθες από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και μπαίνει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας».

-Το νομοσχέδιο -όπως επισήμανε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης- εντάσσεται σε μια προσπάθειά που δεν αφορά απλώς στην μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ -που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης- αλλά και στη μετατροπή του από παγίδα ανεργίας και μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που θα επιθυμούσαν. Αυτό θα γίνει με μια σειράς παρεμβάσεων που ξεκινούν από τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων. Με το νομοσχέδιο αυτό -όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης- η χώρα εναρμονίζεται με όσα συμβαίνουν σε προηγμένες χώρες της Ε.Ε., αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ -που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες- και παρέχονται περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους, θέτοντας σε ακόμα πιο γερές βάσεις την κοινωνική πολιτική της χώρας.

-Στόχος -όπως τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης- είναι η μετεξέλιξη του Οργανισμού σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που θα στηρίζει άμεσα όσους την έχουν ανάγκη, θα υλοποιεί αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας, θα διαδραματίζει έναν ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας και θα παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες ταχύτερα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί ένας φορέας-συνώνυμο της απασχόλησης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας

Βασικοί στόχου του νομοσχεδίου

Βασικοί στόχου του νομοσχεδίου είναι:

1.Να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.

2.Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

3.Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.

Ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο

Στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου -όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης- ιδιαίτερα σημαντική είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων (αυτών που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης) για την παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα και διαμένουν σε ακριβές περιοχές. Επιδιώκεται έτσι η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων καθώς είναι προφανές ότι άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αρθρώνονται σε τρεις άξονες: Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, νέα εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνονται:

-Θέσπιση ψηφιακής κάρτας για τους αναζητούντες εργασία.

-Καταβολή μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους.

-Καταβολή επιδόματος εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

-Νέες μεθόδους για τη στεγαστική πολιτική σε σχέση με το εργατικό δυναμικό.

-Θέσπιση ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων.

-Ουσιαστική αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και των καταρτιζόμενων.

-Η στήριξη των ανέργων με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και νέα ψηφιακά εργαλεία για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Η αντιμετώπιση του φαινομένων κατάχρησης των παροχών του ΟΑΕΔ.

Χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο

Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης και καταχρήσεων που έχουν εντοπιστεί και ο προσανατολισμός των δαπανών στους πραγματικούς ανέργους, Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι σχεδόν 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Οργανισμού για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνεργοι από αυτές τις εισοδηματικές κατηγορίες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερα από 5 χρόνια., ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις (είναι περισσότερες από 50 χιλ) εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για περισσότερο από 10 χρόνια.

Έρευνα στο μητρώο του Οργανισμού αποκάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν μέχρι και…20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα εντοπίστηκαν: Γυναίκα 55 χρονών με 123 μήνες ανεργίας, κάτοικος Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα το 2020, ύψους 250.000 ευρώ. Ζευγάρι (άνδρας 55 ετών με 131 μήνες ανεργίας και γυναίκα 51 ετών με 132 μήνες ανεργίας), κάτοικοι Κηφισιάς, με εισόδημα έτους 130.000 ευρώ το 2020. Γυναίκα 56 ετών, με 140 μήνες ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα 160.000 ευρώ το 2020. Άνδρας 61 ετών κάτοικος Θεσσαλονίκης με 230 μήνες ανεργίας και εισόδημα 70.000 ευρώ. μεταξύ άλλων με την απονομή για πρώτη φορά επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.