ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 17:28

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Σε απόλυτο αδιέξοδο η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

0 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 14:53

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Ατάλλεια της Τουρκίας.
Ύστερα από σχεδόν δύο ώρες συνομιλιών δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε καν για τους άμαχους, ενώ δεν υπήρξαν και κοινές δηλώσεις. 

Την ίδια ώρα που οι δύο υπουργοί,  Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ "συνομιλούσαν" η Ρωσία ανακοίνωνε πως δυνάμεις της κατέλαβαν συνοικίες της Μαριούπολης. 

Κουλέμπα: Ούτε 24ωρη εκεχειρία δεν δίνουν!

Πρώτος δηλώσεις έκανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός. «Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, που εδώ και μέρες είναι αποκλεισμένη και πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να μεταφερθούν στους κατοίκους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να μπορέσουν εκείνοι να απεγκλωβιστούν. Αλλά, όπως είπε, ο Σεργκέι Λαβρόφ του απάντησε πως δεν μπορούσε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιοι και θα έπρεπε να γυρίσει στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό να υπάρξει 24ωρη εκεχειρία, αλλά ούτε και σε αυτό ήθελε να δεσμευτεί ο Λαβρόφ. Προφανώς, είπε ο Κουλέμπα, οι αποφάσεις στη Ρωσία λαμβάνονται από άλλους. Προφανώς “φωτογράφιζε” τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», διεμήνυσε ο Κουλέμπα.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει. Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ανέφερε πως είπε στον Λαβρόφ πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια πριν εισβάλει η Ρωσία. Ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ έθεσε τέτοιο ζήτημα.

Κυνικός Λαβρόφ: Στο μαιευτήριο κρύβονταν εθνικιστές

Με το γνωστό του ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στις δηλώσεις του τα έβαλε με… όλους και δεν απέκλεισε μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Με την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ, με τον ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε πως η Ρωσία έδωσε την ευκαιρία στην Ουκρανία για δρόμους διαφυγής. Και επανέλαβε, όπως και η εκπρόσωπός του νωρίτερα, ότι χθες (09.03.2022), η Ρωσία βομβάρδισε μαιευτήριο στη Μαριούπολη γιατί εκεί κρύβονταν εθνικιστές, του Τάγματος του Αζόφ και πως δεν υπήρχαν ασθενείς.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Είπε κι άλλο επίσης: Ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία αλλά «απάντησε σε ευθεία απειλή για την ασφάλειά της», επιμένοντας ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς. Ούτε και σχεδιάζει να επιτεθεί σε άλλες χώρες…

Ο Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ απάντησε με κυνικό τρόπο και στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου, τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και στη Δύση, λέγοντας πως συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία, προχωρά βάσει σχεδίου.

Ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και διεμήνυσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους». «Αυτοί που μπουκώνουν με όπλα την Ουκρανία θα πρέπει φυσικά να κατανοούν ότι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών τους. Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας και τη στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας». «Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα. «Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.

Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ ανάπτυσσαν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», σημείωσε.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.