ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 08:27

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα (live)

0 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, 11:50

Για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα ενημερώνει τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος η οποία προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

Επισήμανε ότι η Ρωσία προκαλεί εκατοντάδες θύματα και συμπλήρωσε ότι με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή ο Βλ. Πούτιν προβάλει ωμή προβολή ισχύος, τονίζοντας ότι η Ρωσία θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».

Στη συνέχεια τόνισε ότι αυτή η βάναυση εισβολή πραγματοποιείται υπό το σαθρό επιχείρημα της αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας. Η Δύση προχωρά σε πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν χωρά ίσες αποστάσεις και ανέφερε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην ιστορία. Στην Ουκρανία η αλήθεια αποδείχθηκε πιο δυνατή από την προπαγάνδα, συμπλήρωσε.

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα στη στάση που έπρεπε να κρατήσει, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Για την ενεργειακή διάσταση της κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε να υπάρξουν εκβιαστικές ενέργειες, ωστόσο σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι έτοιμες να το διαχειριστούν.

Συμπλήρωσε, δε, ότι σε ένα κοινό πρόβλημα απαιτείται κοινή λύση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε οι πολίτες να μην υποστούν συνέπειες από αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.