ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 07:57

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνεται η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. - Για πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά κριτήρια

0 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 17:37

Αυξημένη κατά περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ είναι η Ετήσια Τακτική Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για το 2022, που ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για πρώτη φορά με την απόφαση που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η κατανομή της ετήσιας χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται κατά 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και κατά 20% βάση ποιοτικών κριτηρίων. Συντελείται έτσι μία πραγματική τομή στη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τόσο σε όρους διαφάνειας, δίκαιης κατανομής και αποτελεσματικότητας όσο και σε όρους κινητροδότησης και αριστείας.

Τα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμεται το 80% της τακτικής χρηματοδότησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό Τμημάτων- Σχολών- ενεργών προπτυχιακών φοιτητών, τις απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού, τη γεωγραφική διασπορά, τις λειτουργικές δαπάνες και το προσωπικό.

Το 20% της χρηματοδότησης κατανέμεται με δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση και την ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.