ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 10:02

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές - 41% αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου

0 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 12:42

Η τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί νέες και πολύ σοβαρές διαστάσεις στην ενεργειακή κρίση, που ήδη μαστίζει την Ευρώπη. Αφορούν αφενός την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου και αφετέρου την επάρκεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών, που καλύπτονται κατά 40% από ρωσικό φυσικό αέριο.

Ήδη χθες, λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή, η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο πάνω από 7% και έφτασε στα 104 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά το 2014, ενώ αύξηση 8% είχε και το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο φυσικό αέριο το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης στο Άμστερνταμ έφτασε στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 41%. Νέες αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Γερμανία η τιμή του ρεύματος έφτασε στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 31%.

Η διπλή ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη αφορά παράλληλα με την έκρηξη των τιμών και τους κινδύνους εφοδιασμού. Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται από καιρό για όλα τα σενάρια, ενώ ταυτόχρονα ασκεί παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και των αγροτών από το βάρος των ήδη σοβαρών ανατιμήσεων. Έχει ήδη διαθέσει πάνω πάνω από δύο δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει.

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος. Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης εντάσσεται -εάν χρειαστεί- ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG, η εξάντληση των δυνατοτήτων προμήθειας αερίου από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πετρελαίου και όχι μόνο φυσικού αερίου στα εργοστάσια διπλού καυσίμου.

Αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Όλα τα σενάρια θα επανεξεταστούν σήμερα Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΡΑΕ, της Δ.Ε.Η., της ΔΕΠΑ εμπορίας και του ΔΕΣΦΑ που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.