ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 12:49

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άμεση κινητοποίηση για τα ελληνικά πλοία στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα

0 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 12:23

Την ώρα που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας 8 πλοία (3 φορτηγά και 5 δεξαμενόπλοια) με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας στα οποία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.

Από την ίδια κιόλας στιγμή υπήρξε κινητοποίηση του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με εντολή του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των συγκεκριμένων πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας των ναυτιλιακών εταιρειών που τα διαχειρίζονται.

Ο Υπουργός συνομίλησε χθες με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού και τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για όποια δράση τυχόν απαιτηθεί για την ασφάλεια των ιδίων και των πληρωμάτων τους. 

Στο πλαίσιο της εξέλιξης του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.

Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.