ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 12:55

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αλλαγές στις ποινές για αδικήματα βίας με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

0 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 10:59

Με τον Ν. 4855/2021 για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για μια σειρά αδικημάτων. Ανάμεσα στα άλλα:

--Για την ανθρωποκτονία (άρθρο 299 παρ. 1 ΠΚ) μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

--Για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης (άρθρο 309 ΠΚ), η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση έως τρία έτη. Έχει παραληφθεί η διαζευτικότητα της ποινής για φυλάκιση έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.

--Για τη βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 310 ΠΚ), αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε την βαριά σωματική βλάβη στο θύμα όσο και στην περίπτωση κατά την οποία επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης.

Έτσι ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών (δηλαδή με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (δηλαδή με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη). Αν δε ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τότε η πράξη του είναι κακούργημα και σήμερα θα τιμωρηθεί με την ποινή της καθείρξεως, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη (αντί για κάθειρξη μέχρι 10 έτη με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα). Στην έννοια, μάλιστα, της βαριάς σωματικής βλάβης προστέθηκε πλέον η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση που προκλήθηκαν στο θύμα από την συμπεριφορά του δράστη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προσθήκη του κακουργήματος της βαριάς σωματικής βλάβης στον κατάλογο των αδικημάτων για την διακρίβωση των οποίων είναι επιτρεπτή η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

--Για τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου (άρθρο 315Α ΠΚ) προστέθηκε νέα διάταξη, η οποία προβλέπει πλέον ρητά ότι η τέλεση κάθε μορφής σωματικής βλάβης (απλής, επικίνδυνης, βαριάς, θανατηφόρας) σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Σε αυτή την κατηγορία αδικημάτων εντάσσεται και η άσκηση βίας σε βάρος αστυνομικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία και τη διατήρηση της δημόσιας ειρήνης.

--Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, με την αύξηση του κατώτατου ορίου πραγματικής έκτισης να έχει αυξηθεί στα 18 έτη. 

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έγιναν από το Υφυπουργείο Αθλητισμού

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ήδη αρκετά αυστηρό καθώς στα δύο προηγούμενα χρόνια προωθήθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις με δύο αθλητικούς νόμους. Συγκεκριμένα:

Με τον νόμο 4639, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019:

-Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του οπτικοακουστικού υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, ακόμα και από φορητές συσκευές, που χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

-Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις «αθλητικής βίας», που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.

-Δόθηκε η δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον με τον νόμο 4809, τον Ιούνιο του 2021:

-Επαναφέρθηκε το «ιδιώνυμο».

-Προχώρησε η ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

-Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων.

*Επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.