ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 01:48

ΒΟΥΛΑ

Σκληρή απάντηση Κωνσταντέλλου στην Περιφέρεια για τα έργα στο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

1 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 10:22

Δεν μάσησε τα λόγια του για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δήμου του από τη διοίκηση Πατούλη. 

Στην τακτική πλέον συνάντησή του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, απάντησε στα όσα αναφέρει σε δελτίο τύπου η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στο δήμο αποδομώντας ουσιαστικά το επιχείρημα ότι υλοποιούνται έργα που χρηματοδοτεί η διοίκηση Πατούλη, αφού ότι υλοποιείται σήμερα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. 

Το  "κατηγορώ" του δημάρχου εστιάζεται στο γεγονός ότι από τη διοίκηση Πατούλη δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο για το δήμο του, ότι υπάρχει κωλυσιεργία εκ μέρους συγκεκριμένων υπηρεσιών παρά το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό και ότι ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης προσπαθεί σε... ελεύθερη μετάφραση, να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα. 

Μίλησε για "ισόγειο" και "ρετιρέ" στην Αυτοδιοίκηση τονίζοντας πως κάποιοι στην Περιφέρεια θεωρούν πως οι δήμοι είναι το "ισόγειο" και η Περιφέρεια το "ρετιρέ". Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως όποιος νομίζει ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο "Δήμαρχος" και οι δήμαρχοι των 66 δήμων της Περιφέρειάς του είναι απλώς οι αντιδήμαρχοί του, πλανάται, αφού ο α' και β' βαθμός της Αυτοδιοίκησης κινούνται παράλληλα.   

Απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα προσπαθούν  να του προσάψουν, για προσωπικές βλέψεις και πολιτικές, κύκλοι προσκείμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας πως θα ξαναείναι υποψήφιος δήμαρχος και στις επόμενες εκλογές, ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ(!) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον κύριο Πατούλη στα "ψηλά αλώνια" της πολιτικής. 

Άσκησε αυστηρή κριτική για τον τρόπο που διαθέτει τους πόρους της η Περιφέρεια τονίζοντας ότι δεν μπορεί χρήματα που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατευθύνονται σε φορείς και σε πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτήν. 

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ύφος που συντάσσονται τα δελτία τύπου της Περιφέρειας εναντίον του, υποσχόμενος ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί για το δήμο του, ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στον κ. Πατούλη όσο αγνοεί το Δήμο του και υποσχέθηκε επίσης ότι θα τον ευχαριστήσει δημοσίως όταν κάνει ένα 30% για το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απ' όσα έκανε η προηγούμενη διοίκηση. 

"Μέχρι τότε" είπε "θα ασκώ κριτική και θα καταγγέλω. Κι όλα αυτά μόνο για το συμφέρον του δήμου μας. Για τίποτα άλλο. 

Δημόσιες σχέσεις στο σπίτι με τις γυναίκες μας..." κατέληξε. 

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής ως απάντηση στα όσα της καταλογίζει για το "πάγωμα" των έργων στο Δήμο του.

Τα ισόγεια και τα ρετιρέ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

"Επί της άποψης που εξέφρασε η Περιφέρεια με τον γνωστό δεικτικό τρόπο, του "κουνώ το δάχτυλο", γιατί προφανώς υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του που τον συμβουλεύουν. 

Έχουν μπερδευτεί δομικά στην Περιφέρεια. Έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει μια σχέση ιεραρχική. Από κάτω, ισόγειο, είναι οι Δήμοι, οι ΟΤΑ α' βαθμού δηλαδή, και από πάνω, στο ρετιρέ είναι οι Περιφέρειες. 

Επειδή διάβασα και ξαναδιάβασα τον Καλλικράτη, δεν είδα πουθενά τέτοιου είδους διάκριση ή τη λογική ότι η Αττική έχει ένα Δήμαρχο και 66  τοπικούς αντιδημάρχους, γιατί κάπως έτσι αισθάνομαι τα τελευταία διόμιση χρόνια, αυτή η διαδικασία δεν υπάρχει. Ο Καλλικράτης είναι ξεκάθαρος και λέει ότι υπάρχουν δύο αυτοδιοικήσεις. Η α' και β' βαθμού, οι οποίες βρίσκονται και λειτουργούν παράλληλα. Τώρα πως ο καθένας φαντασιώνεται αυτή τη σχέση είναι δικό του θέμα. 

Εμείς πολιτευόμαστε για τον τόπο μας, έχοντας τα μάτια μας στο αύριο και διεκδικώντας με κάθε ευκαιρία πόρους για να κάνουμε τη δουλειά μας. Είτε οι πόροι αυτοί είναι εθνικοί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε είναι ευρωπαϊκοί, είτε είναι από τα ΕΣΠΑ. 

Ζητούμε επίσης χρήματα από την Περιφέρεια. Έχουμε πάρει πάρα πολλά για έργα από την προηγούμενη διοίκηση τα οποία υλοποιούνται σήμερα. Δεν έχουμε πάρει τίποτα από τη διοίκηση Πατούλη. Και θα επιμείνω επ' αυτού γιατί τα έργα που αναφέρει η Περιφέρεια ότι εκτελούνται στο Δήμο μας, είναι έργα των οποίων οι χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί μετά από έτοιμες και ώριμες μελέτες που κάναμε εμείς και μετά από πίεση που ασκήσαμε εμείς, στην προηγούμενη διοίκηση.  

Δεν έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιηθεί κανένα έργο από όσα ενέκρινε το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο  

Στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρονται πάρα πολλά έργα τα οποία μας λέει ότι υλοποιεί σήμερα. Όλα αυτά που αναφέρει αφορούν την προηγούμενη διοίκηση. 

Ένα υδραυλικό έργο ύψους 2,8 ευρώ του οποίου τη μελέτη εμείς κάναμε και όχι η Περιφέρεια, ενώ δεν είναι αρμοδιότητά μας,  δεν έχει γίνει προγραμματική σύμβαση για να το δημοπραττήσουμε. 

Ένα άλλο έργο το οποίο ήταν επικίνδυνο και πήγε με την κατεπείγουσα διαδικασία που είναι ο βουλωμένος αγωγός στο Καβούρι, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Αν ήταν δική μας αρμοδιότητα θα τον είχαμε φτιάξει. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοιου είδους έργα. Σε έργα διατομής πάνω από ένα μέτρο πρέπει να μπει η Περιφέρεια. Εμείς κάναμε τη μελέτη ύψους 160.000 ευρώ περίπου και γι' αυτό κι όχι η Περιφέρεια. Το έργο δεν έχει γίνει γιατί η Περιφέρεια μας πηγαινοφέρνει τη μελέτη και την αυξάνει συνεχώς και φτάσαμε αισίως στα 400.000 ευρώ. 

Και βέβαια μας εντέλει σαν ο δήμος να είναι μελετητικό γραφείο της Περιφέρειας για ένα έργο που είναι κατεπείγον εδώ και δύο χρόνια. Αν ήταν δικής μας διαχείρισης θα το είχαμε κάνει όπως κάναμε τον αγωγό ακαθάρτων στη Βουλιαγμένη το 2016 

Έργα στον "πάγο"

Κάποια έχουν μπει στον "πάγο" όπως ο βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός ύψους 2,1 εκ. ευρώ ο οποίος βραβεύθηκε κιόλας με ευρωπαϊκό βραβείο. Έχει μπει στο πρόγραμμα από το '18 και από την αρχή του '21 βρίσκεται στη διεύθυνση προγραμματισμού της Περιφέρειας και δεν έχει κινηθεί ούτε ένα εκατοστό, με απίστευτες προφάσεις ότι λείπει το ένα και το άλλο χαρτί, πράγματα που δεν στέκουν. 

Δεν έχω προσωπικά με τον Περιφερειάρχη

Δεν έχω προσωπικά με τον Περιφερειάρχη. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Η κριτική που του ασκείται βρίσκεται στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και στον τρόπο που αντιμετωπίζει το δήμο μας. Τον είχα υποστηρίξει σε υπέρτατο βαθμό για να εκλεγεί. Δεν σας κρύβω ότι με έχει κάνει να μετανιώσω γι' αυτή την υποστήριξη και το δηλώνω ευθέως και δημοσίως γιατί εγώ δεν περίμενα αυτά τα πράγματα κι αυτή την αντιμετώπιση. Εγώ περίμενα από τον "Περιφερειάρχη της καρδιάς μας" όπως τον αποκαλούσαμε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην περιοχή μας, να εκτιμήσει την περιοχή και τις ανάγκες της. 

Κι αφού όπως έλεγαν όλοι η περιοχή μας είναι μια περιοχή που αξίζει να την έχουμε προσεγμένη, περιμέναμε ότι δεν θα μας αντιμετώπιζαν μ' αυτόν τον τρόπο. 

Η Περιφέρεια λέει σήμερα, σου έχω δώσει 1,5 εκ. από το ΠΕΠ για ενεργειακές αναβαθμίσεις, για το κοινωνικό παντοπωλείο κλπ. Αυτό είναι λάθος. Αυτά τα χρήματα δεν μας τα έχει δώσει η Περιφέρεια. Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό  Πρόγραμμα Αττικής είναι χρήματα του ΕΣΠΑ με ανεξάρτητη διαχειριστική αρχή. Πηγαίνουν οι δήμοι, καταθέτουν προτάσεις, κρίνονται,  και χρηματοδοτούνται ή απορρίπτονται. Αυτά τα λεφτά δεν ήρθε κανένας να μας τα δώσει κάνοντάς μας χάρη. Άνοιξε ένα πρόγραμμα, καταθέσαμε φάκελο, ήταν υπερεπαρκής ο φάκελος και χρηματοδοτηθήκαμε. 

Σχετικά μ' αυτό που λέει η Περιφέρεια ότι έφτιαξε οδοποιία στην παραλιακή λεωφόρο. Μα η παραλιακή λεωοφόρος είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας όπως και ο φωτισμός της και οι διαγραμμίσεις. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ όπως τον ευχαριστεί και όλη η Αττική γιατί την παραλιακή δεν τη χρησιμοποιούν μόνο οι κάτοικοί μας αλλά οι κάτοικοι ολόκληρου του λεκανοπεδίου. 

Δεν είναι δυνατόν τα έργα που κάνεις και βρίσκονται στο πεδίο της αρμοδιότητάς σου να τα πιστώνεις στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. 

Στη σπουδή τους να πουν ότι υλοποιούν έργα στο Δήμο μας μας "χρεώσανε" ακόμα και την επισκευή για τις σήραγγες Καραμανλή οι οποίες δεν ανήκουν στα διοικητικά μας όρια. Ανήκουν στο Κορωπί.

Δεν εκβιάζω κανέναν όταν λέω ότι όλα αυτά θα τα αναδείξω για να γνωρίζουν οι κάτοικοι της πόλης μας. Οφείλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μου. Δεν μπορεί να μας δουλεύει η Περιφέρεια. Να βγει και να πει ότι δεν είμασε στις προτεραιότητές της και όχι να παίζει κρυφτούλι. 

Θα πρέπει να είμαστε και σοβαροί. Τα έργα που θα πιστωθούν στη διοίκηση Πατούλη θα είναι αυτά που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται επί των ημερών του. Όχι επί των ημερών του προκατόχου του. 

Συνεπώς η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία θετική ενέργεια για το δήμο μας. Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης δεν χρωστά τίποτα στην τρέχουσα Περιφερειακή Διοίκηση, αναγνωρίζει τη διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας στο παρελθόν και όχι στο παρόν και επίσης δεν δεχόμαστε τα λεφτά του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια για λογαριασμό των Δήμων, να έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε Περιφερειάρχης να τα διαθέτει σε αλλότριους φορείς και για άλλους λόγους.  

Δεν πρόκειται να συναντηθούμε με τον κ. Πατούλη στα "ψηλά αλώνια" 

Έχω δηλώσει δημοσίως ότι εγώ είμαι αυτοδιοικητικός α' βαθμού και θα συνεχίσω να είμαι. Δεν πρόκειται να συναντηθώ με τον κ. Πατούλη στα "ψηλά αλώνια"... Εδώ θα είμαι και το 2023 και θα συνεχίσω τη δουλειά μου. Δεν μ' ενδιαφέρει ούτε να πάω να γίνω περιφερειάρχης ούτε να είμαι αντίπαλός του, ούτε τίποτα. Μ' ενδιαφέρει όμως να γίνεται η δουλειά σωστά. Να γίνεται με αρχές και με ενδιαφέρει να μη θεωρεί κανένας ότι μπορεί να με κοροϊδέψει. 

Μου φόρτωσαν τα προσκείμενα στον περιφερειάρχη ΜΜΕ ότι εγώ θέλω να κατέβω για περιφερειάρχης πράγμα το οποίο δεν θέλω και το δηλώνω μετ' επιτάσεως, και μάλιστα ότι θέλω να κατέβω ως περιφερειάρχης με το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής μου λειτουργίας συνεργάστηκα με επάρκεια με την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση και την προηγούμενη κυβέρνηση με την οποία κάναμε για το δήμο μας πράγματα πολύ σημαντικά όπως ήταν οι παραλίες που τις πήρε ο Δήμος. 

Εγώ προκειμένου να προχωρήσουν οι υποθέσεις του δήμου μπορώ να συνεργαστώ με τον καθένα. Και με τη σημερινή κυβέρνηση έχουμε πολύ καλή συνεργασία και απολαμβάνουμε της αναγνώρισής της σε προσπάθειες που καταβάλει ο δήμος μας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι πολιτικές έξυπνης πόλης, η εξοικονόμηση ενέργειας κλπ. 

Δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με μισές αλήθειες. Εγώ θα βγω και θα ευχαριστήσω την περιφέρεια και θα αποκαταστήσω δημοσίως τον κ. Πατούλη όταν κάνει ένα 30% για το δήμο μας απ' όσα έκανε η προηγούμενη διοίκηση. 

Μέχρι τότε θα του ασκώ σκληρή κριτική. Κι όλα αυτά μόνο για το συμφέρον του δήμου μας. Για τίποτα άλλο. 

Δημόσιες σχέσεις στο σπίτι με τις γυναίκες μας... "

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μάκης-Βούλα 11.02.22
Καλά του τα είπε ο Κωνσταντέλλος του κυρίου και να αγιάσει το στόμα του.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.