ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 01:06

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα παρέλαβε τα 6 πρώτα μαχητικά Rafal - H τελετή παραλαβής και η ομιλία του πρωθυπουργού

1 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 14:15

Με έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale στη δύναμή της βρίσκει το 2022 την Πολεμική Αεροπορία. Το ρολόι έγραφε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Ως πολλαπλασιαστή ισχύος χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα μαχητικά Rafale κατά την ομιλία του στην παραλαβή των γαλλικών αεροσκαφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απόκτησή τους σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας, Γαλλίας. Παράλληλα εξήγγειλε την κατάργηση κάθε φόρου από τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.«Υπερήφανη υποδέχεται τα Rafale η πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι πρόκειται για «σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι εντός του 2022 αναμένεται η άφιξη και της δεύτερης εξάδας ενώ σημείωσε ότι τα νέα αεροσκάφη έφτασαν στη χώρα μας 16 μήνες μετά την παραγγελία τους και είναι έτοιμα να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς και συμπλήρωσε ότι σε λίγο καιρό θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες.

Επιπλέον, έκανε αναφορά για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, δεδομένου ότι με τις νέες προσθήκες, η Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μία από τις ισχυρότερες στη Μεσόγειο.«Επένδυση στην άμυνα, σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο, κάτι που θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά Μέσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει παράλληλα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου.

«Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας», υπογράμμισε και τόνισε πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».

Και συμπλήρωσε: «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Rafale για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας, τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα 4 στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια.

«Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα», υπογράμμισε και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα.

Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Απαλλασσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων, τις υποβρύχιες καταστροφές και τη ναρκαλιεία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή παραλαβής των μαχητικών Rafale στην Τανάγρα.

“Το μέτρο αυτό αφορά τις ένοπλες δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες, γιατρούς και νοσηλευτές, όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο.

Μια ανακούφιση για τους ίδιους, πάντα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας.”. 

Δείτε ολόκληρη την τελετή παραλαβής των 6 μαχητικών Rafal στην Τανάγρα και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Αιτωλός 19.01.22
΄Εμπαινε Γιούτσο. Ας αφήσει τώρα χωρίς ψωμί τους μεμέτηδες ο Ερντογκάνης για να τρέχει να τα κυνηγάει τα γεράκια μας.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.