ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 07:26

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού θα χτυπά στο Ελληνικό: Ανέγερση μεγάρου με δωρεά του Σπύρου Λάτση (video)

0 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 13:42

Ένα εμβληματικό κτίριο που θα ανεγερθεί με δωρεά του Σπύρου Λάτση στο Ελληνικό θα προστεθεί στο άμεσο μέλλον στα εμβληματικά κτίρια που βρίσκονται στην Αθήνα και ανηγέρθησαν χάρη στις δωρεές Ελλήνων που διέπρεψαν στο εξωτερικό και που δεν ξέχασαν την πατρίδα. 

Πρόκειται για το Μέγαρο του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού που θα ανεγερθεί εξ ολοκλήρου με δωρεά του Σπύρου Λάτση  όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Πόντιους σ' όλο τον κόσμο. 

Η παρουσίαση των ιδιαίτερων σχεδίων του κτιρίου πηγή έμπνευσης των οποίων υπήρξε για το γραφείο Δοξιάδη η Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" στην Αργυρούπολη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, των υπουργών Άδ, Γεωργιάδη, Χρ. Σταϊκούρα, Στ. Πέτσα, Παν. Θεοδωρικάκου, Σοφίας Βούλτεψη, Λ. Μενδώνη, Κων. Τσιάρα, των βουλευτών Διον. Χατζηδάκη, Βασ. Σπανάκη, Κ. Κυρανάκη, Χ. Θεοχάρη, Α. Καραμαλή, τoυ υπεύθυνου Τύπου της Ν.Δ. Τ. Γαϊτάνη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, της αντιπεριφερειάρχου Δ. Νάνου, του εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ι. Σελίμη, της Περιφερειακής Συμβούλου Ε. Κοσμίδη, των δημάρχων Ανδ. Κονδύλη, Γ. Παπανικολάου, Γ. Φωστηρόπουλου, Γρ. Κωνσταντέλλου, του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη κ.ά.  
 
Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η παρουσία του γερουσιαστού του Ρόντ Αϊλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε πως: "Δεν θα σταματήσουν ποτέ τις προσπάθειες, προκειμένου να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου".

Την έναρξη της εκδήλωσης, σημάδεψε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα του τον εμβληματικό ποντιακό θρήνο για τις χαμένες πατρίδες, ενώ η κα Σακελλαρόπουλου χαιρέτησε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «οι Πόντιοι συνδέουν τη σημερινή Ελλάδα με έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: To υπό ανέγερση Μέγαρο, εστία διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης 

Εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης χαρακτήρισε το υπό ανέγερση κτίριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας πως: 

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους" τόνισε ανάμεσα και σε άλλα η κυρία Σακελλαροπούλου.

"Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο» διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.

Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».

«Αυτό το Μέγαρο –πρόσθεσε– θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».
Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση, αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στον χώρο του Ελληνικού. «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου είπε: "Είμαι εδώ για να σας πω με τον πλέον επίσημο τρόπο και με μεγάλη χαρά την απόφαση του κ. Λάτση του ανθρώπου που πρώτος οραματίστηκε το Ελληνικό και μας στήριξε σαν εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Έναν ιδανικό τρόπο να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με τη σημερινή". 

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση, αλλά και στον χρηματοδότη του μεγάρου, Σπύρο Λάτση, εξέφρασε ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Είχαμε πει πως θα επιστρέφαμε με ακόμη καλύτερες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό», είπε, κάνοντας λόγο για έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.

Τέλος, την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Χάρης Πασβαντίδης. Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.