ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, 11:49

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεοδωρικάκος: Αρχές Μαϊου έτοιμη η ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων

0 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 14:44

Στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι, από πλευράς εκπαίδευσης, να αναλάβουν υπηρεσία οι 400 άνδρες και γυναίκες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο τη δημιουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, (ΟΠΠΙ), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, στο μέγαρο της Κατεχάκη το πρωί της Τετάρτης.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και τόνισε ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 που προσλήφθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία ως Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι οι 400 προσληφθέντες θα κάνουν την τετράμηνη εκπαίδευση τους στις αστυνομικές σχολές της Κομοτηνής και στη συνέχεια θα αναλάβουν υπηρεσία με βάση τα σχέδια ασφάλειας που θα υποβάλουν τα πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Και οι δυο άνδρες έκαναν ειδική αναφορά στην αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της πολυετούς κατάληψης στο ΑΠΘ την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πράξαμε το αυτονόητο, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση 34 χρόνων που δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε: «Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε: «Η βία και η οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με φθορά δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που δεν είναι επιτρεπτό».

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι στον χώρο, που επί 34 χρόνια ήταν δεσμευμένος, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών η οποία θα δοθεί στους φοιτητές, στους ερευνητές. Παράλληλα, τόνισε ότι συζήτησε με τον υπουργό την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία εδράζεται, όπως είπε, στη λογική τής ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελεύθερης συζήτησης μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, γνωρίζοντας ότι η βία και η οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με φθορά δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που δεν είναι επιτρεπτό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία, ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει συναντήσεις με τους πρυτάνεις και των άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.