ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 22:17

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια νέα μέτρα είναι στο «τραπέζι» – Τι θα γίνει με τα σχολεία

0 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 11:21

Τις επόμενες ημέρες ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν να φανεί το αποτύπωμα των εορτών στην πανδημία, προκειμένου να προχωρήσουν πιθανόν σε νέα μέτρα.

Από την προηγούμενη Πέμπτη έως και τουλάχιστον τις 16 Ιανουαρίου είναι σε ισχύ το πακέτο περιορισμών που εστιάζει σε εστίαση και διασκέδαση με ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα, απαγόρευση μουσικής και ορθίων και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Παράλληλα, οι μάσκες ΚΝ95 ή διπλές έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα αφού είναι υποχρεωτικές σε σουπερμάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και από το προσωπικό της εστίασης. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει ενισχυθεί η τηλεργασία.

Εκτός από τη λειτουργία των σχολείων για τα οποία αναμένονται αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ εξετάζεται ακόμη και η τηλεκπαίδευση μέχρι να “πέσει” κάπως το κύμα “Ο”, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στο “τραπέζι” των συζητήσεων μια σειρά από άλλα μέτρα που θα ενεργοποιούνται αναλόγως την πορεία της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του νέου στελέχους του ιού, δηλαδή το διάστημα από τη στιγμή της έκθεσης μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, είναι σημαντικά βραχύτερος, η πρώτη … αποτίμηση του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι από τα μέσα και έπειτα αυτής της εβδομάδας. Τα νούμερα αυτής της εβδομάδας, επίσης, ειδικά τις “καθαρές” ημέρες, από Τρίτη και έπειτα που τα τεστ είναι περισσότερα, θα είναι καθοριστικά για τις όποιες αποφάσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ήδη αφήσει να εννοηθούν πιθανά επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ανακοίνωνε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν την Πρωτοχρονιά, για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και αλλαγής της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Οσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, τα σενάρια θέλουν επέκτασή της είτε με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός – επιφέροντας πρόστιμα η αγνόηση του μέτρου – και σε άτομα κάτω των 60 ετών, από 50 ετών ή 40 ετών, είτε με επαγγελματικά κριτήρια. Να καταστεί δηλαδή υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

Επίσης, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού με δύο δόσεις στους επτά μήνες, γεγονός που αποτελεί έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, καθώς εάν κάποιος ενήλικας δεν κάνει τρίτη δόση, παύει να θεωρείται εμβολιασμένος επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται για τους πολίτες άνω των 60 ετών. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.