ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 10:00

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μικρότερη νοσηρότητα και λιγότερους θανάτους δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την «Ο»

0 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 11:05

Ενώ η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η «Ο» γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μέσα Οκτωβρίου ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως κινείται γύρω από τις 7.000 απώλειες ανά ημέρα, δίχως να παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις.

Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου, διάστημα σχεδόν τριών μηνών, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασε τις 8.000 μόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ έκτοτε κινείται σχεδόν αδιάλειπτα πτωτικά, φτάνοντας τη Δευτέρα στις 6,43 χιλιάδες - αριθμό που αντιστοιχεί σε 0,82 απώλειες ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με το Our World in Data και το Johns Hopkins.

Σε γενικές γραμμές η αύξηση των θανάτων έχει μία μικρή χρονική διαφορά από την αύξηση των κρουσμάτων. Όμως το χάσμα σε σχέση με προηγούμενα κύματα είναι εμφανές για την ώρα. Τον Απρίλιο, όταν η παραλλαγή «Δέλτα» εξαπλωνόταν σε πολλές χώρες, ο παγκόσμιος επταήμερος μέσος όρος θανάτων κυμαινόταν μεταξύ 11.000 και 13.000 ανά ημέρα. Κατά το κύμα του προηγούμενου Χειμώνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο 2020 και τον Ιανουάριο 2021, είχε ξεπεράσει ακόμα και τις 14.000 απώλειες.

Πρόσφατες μελέτες στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η παραλλαγή «Ο» ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από μικρότερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τη «Δέλτα», οδηγώντας σε λιγότερες περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επιβάρυνση των εθνικών συστημάτων υγείας.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.