ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 23:31

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση με τη διασπορά της «Όμικρον»

0 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 23:21

Βρισκόμαστε - όπως επισήμανε χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου- σε μια περίοδο που η μετάλλαξη «Όμικρον» τείνει να γίνει επικρατούσα και στη χώρα μας. Είναι βέβαιο, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως την παραλλαγή «Όμικρον».

Αλλά όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται, όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρηθούν τα προστατευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί τώρα, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να προχωρήσουμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων στη συνέχεια (στις 3 Ιανουαρίου), προσπαθώντας πάντα να τηρείται ισορροπία ανάμεσα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία με προτεραιότητα πάντα στην προστασία της υγείας.

Γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πολύ πιο μεταδοτική, φαίνεται όμως με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών ότι η νόσηση είναι πιο ήπια σε σύγκριση με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και η πίεση στα συστήματα υγείας είναι μικρότερη.

Επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες 4-5 ημέρες διαπιστώνεται κυρίως στην Αθήνα. Ωστόσο, στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λεκανοπέδιο, αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στις απλές κλίνες διαμορφώνεται στο 53%. Παράλληλα, το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία παραμένει, προς το παρόν, θετικό.

Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται, ενώ παράλληλα για την Αττική ήδη έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλυφθούν όλες τις ανάγκες αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 ετών έως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 έως 30 ετών, ενώ περίπου 20% είναι στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% είναι στους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών, στους οποίους έχει γίνει αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%.

Βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- όσοι έχουν βρεθεί σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της πανδημίας είναι προτιμότερο να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους ή να έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Τονίζεται η ανάγκη να είμαστε όλοι προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα, να τηρούμε τα μέτρα και ιδίως να κάνουμε self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές. 

Τα νέα μέτρα - Γιατί από 3 Ιανουαρίου

Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων προβλημάτισε ιδιαιτέρως ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν και το χρόνο που θα ισχύσουν. Ωστόσο, σε συνδυασμό αφενός με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή -και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ- και αφετέρου με το γεγονός ότι ενδεχόμενη λήψη μέτρων 2-3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργούσε πρόβλημα μεταφοράς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, οδήγησε στην απόφαση τα νέα μέτρα να ισχύουν από 3/1/2022 έως τις 16/1/2022, με δυνατότητα να επεκταθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε όλη την Επικράτεια είναι:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας -οι επονομαζόμενες KN95 ή FFP2- ή εναλλακτικά διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη, τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Υπάρχει επιπλέον σύσταση να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση, θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τήρηση αυτών των μέτρων άμεσα θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση επιτρέπεται.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα -όπου δυστυχώς έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων- θα υπάρξει περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών. Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

-Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που θα φτάνει έως και το 50%. Παράλληλα θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.