ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:07

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηχηρή παρέμβαση Τσιόδρα για ΜΕΘ και εμβολιασμούς: Μου προκαλεί θλίψη η πολιτική αντιπαράθεση

0 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 18:22

Μελέτη Τσιόδρα: Θέση στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσίευση μελέτης για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ πήρε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας τη «θλίψη του για τη χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης» και τονίζοντας ότι: «η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση».

Η δήλωση του Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Σ. Τσιόδρα
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του

Ξεκάθαρος ήταν νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το αν ήταν σε γνώση η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα πριν την επίσημη δημοσιοποίησή της.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η μελέτη για τις ΜΕΘ και την θνητότητα κατά την πανδημία δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ούτε και σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μελέτη διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνει τις γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και για τις αδυναμίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην διαφορά ποιότητας υπηρεσιών και έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

«Σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή τρόπο ο κ. Τσίπρας επικεντρώνει στο θέμα των ΜΕΘ και η κοινωνία ξέρει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης», είπε ακόμα.

Για το αν παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι ο πιο στενός και o βασικός συνεργάτης σύμβουλος του πρωθυπουργού από την ομάδα των επιστημόνων. Τιμά την συνδρομή και τις γνώσεις του και ούτε μια στιγμή δεν υπονόμευσε τον κ. Τσιόδρα όπως άλλοι επί σειρά μηνών αμφισβητούσαν την επιστημονική του γνώση και την κατάρτισή του και τον υπονόμευαν ανοικτά.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.