ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΜΑΙΟΥ 2024, 09:19

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισότητα των Φύλων - Μητσοτάκης: Πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, πραγματικά προοδευτικές

0 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 00:46

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

-Το σχέδιο είναι πλήρες, με διαφορετικούς άξονες και χρηματοδοτικά εργαλεία που ανάμεσα στα άλλα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.

-Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου, χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να εργάζεται, να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.

-Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε.

Οδικός χάρτης των προσπαθειών της πολιτείας για ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 67 δράσεις, ενσωματώνοντας στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 Υπουργεία. Προβλέπεται επίσης δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια αλλά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Δράσεις που ήδη αναπτύσσονται από την Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και ήδη εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές όπως:

-Η καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.
-Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που φέτος καλύπτει με voucher 163.500 παιδιά
- Η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας
-Η επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και στους δύο γονείς.
-Η άδεια πατρότητας 14 ημερών.
-Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας.
-Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών.
-Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.
-Οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.