ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 01:44

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμφωνία στο Ecofin για μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α.

0 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:59

Επιτεύχθηκε χθες στο Ecofin πολιτική συμφωνία για πρόταση Οδηγίας σχετικά με τους συντελεστές Φ.Π.Α. στις χώρες της Ε.Ε. Και η συμφωνία αυτή αποτελεί επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Ειδικότερα, η πρόταση Οδηγίας προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Την κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

-Την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

-Την διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

-Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

-Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

-Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Η χθεσινή συμφωνία, θα αποτελέσει την νέα Κοινοτική Οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1.1.2025.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.