ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 10:08

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Κατέθεσε μήνυση για το θάνατο 25χρονου από ξυλοδαρμό σε δομή φιλοξενίας

0 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 14:20

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετέβη σήμερα, στον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με αφορμή το θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η κυρία Μιχαηλίδου αφού αναφέρει ότι η όλη υπόθεση τελεί «εν αναμονή του πορίσματος του επιληφθέντος ιατροδικαστή, από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του εκλιπόντος» επισημαίνει στην αναφορά της πως επικοινώνησε με τον πατέρα του 25χρονου, ο οποίος και την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, κατά τη σχετική τυπική διαδικασία, να προβεί στην αναγνώριση της ταυτότητας του θανόντος, ότι στα χέρια του τελευταίου υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο».

Η Υφυπουργός, αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, δήλωσε:

«Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτερο θεσμικό επίπεδο για να επαναλάβω την στράτευσή μου και την στράτευσή μας ως Κυβέρνηση στην πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης.

Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία.  Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε σε συνεργασία με τη σύσταση μεικτών κλιμακίων, που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις (δημόσιες) δομές παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε όλη τη χώρα».

Όπως ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου, για το σύνολο των προνοιακών δομών εισάγονται δύο σειρές υποχρεώσεων:

1. Για κάθε νέα πρόσληψη, υποχρέωση υποβολής ποινικού μητρώου με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει καταδικαστεί σε συγκεκριμένα αδικήματα, που θα τον καθιστούσαν ακατάλληλο για εργασία σε χώρο με παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

2. Ορισμός υπαλλήλου με συγκεκριμένο προφίλ και εμπειρία, ο οποίος θα συγκεντρώνει τις αναφορές περιστατικών κακοποίησης και θα τις διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.