ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 03:38

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα χριστουγεννιάτικα πάρκα μόνο για εμβολιασμένους

0 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 11:14

Δύο νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού:

Πρώτον: Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, θα μπορούν να εισέρχονται στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα -τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες- μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα παιδιά -όπως γίνεται στους κλειστούς χώρους της εστίασης- η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Δεύτερον: Για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid test θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορεί να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος για αυτούς που έχουν νοσήσει.

Δωρεάν self-test πριν και μετά τις γιορτές

Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα δοθεί δωρεάν στους ενήλικους πολίτες -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται, έτσι ώστε όσοι νοσούν να τεθούν σε καραντίνα. Από τις 3 Ιανουαρίου, θα δοθεί ένα ακόμη ένα δωρεάν self-test για να υπάρξει επανέλεγχος. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες, ακόμα και στους εμβολιασμένους, να κάνουν, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επιπλέον test.

Τι ξέρουμε για την «Ο»

Η μετάλλαξη «Ο» απλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν αναμενόμενο -και πράγματι έγινε- να υπάρξει εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους και στη χώρα μας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος, συγκέντρωση και αξιολόγηση δεδομένων, για να καταλήξουν σε πληρέστερη εικόνα. Όσον αφορά την μεταδοτικότητα -παρά τα δεδομένα από την Νότιο Αφρική πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα- δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα. Όσον αφορά την νοσηρότητα οι αναφορές από γιατρούς στην Νότια Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα. Όσον αφορά το ερώτημα αν τα εμβόλια καλύπτουν αυτή την μετάλλαξη, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε και απέναντι σε αυτή την μετάλλαξη.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.