ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 03:46

ΕΓΚΛΗΜΑ

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Η δομή, το modus operandi και ο τζίρος εκατομμυρίων

2 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 15:25

Την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, στο οποίο εμπλέκονται και αστυνομικοί, ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες αλλά και ένα σχεδιάγραμμα που αποκαλύπτει τη δομή και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 20 άτομα, κατόπιν συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι τα δύο ηγετικά στελέχη, εννέα αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου, ακόμη πέντε ιδιώτες ως μέλη, καθώς και ένας αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.

Ενδεικτικό του μεγέθους του κυκλώματος, αλλά και της γιγαντιαίας έρευνας και επιχείρησης που πραγματοποίησε επί μήνες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, είναι το γεγονός ότι σχηματίστηκε δικογραφία κατά 195 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους είναι 21 αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες.

Το κύκλωμα δρούσε κυρίως στην Αττική, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013 και όπως εκτιμάται, το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτεται η δομή και ο ακριβής τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος, που είχε πελάτες πολύ σκληρούς κακοποιούς. Κάθε ενδιαφερόμενος κατέβαλε τουλάχιστον 30.000 ευρώ για την έκδοση ενός εγγράφου, ενώ τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ειδικές κωδικές ονομασίες, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Για παράδειγμα, όταν αναφέρονταν σε δελτίο ταυτότητας έκαναν λόγο για “μπλε” ενώ το διαβατήριο το είχαν “βαφτίσει” ως “βιβλιαράκι”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το μεγάλο κύκλωμα με τα πλαστά διαβατήρια

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, προχθές Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, εννιά (9) αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε (5) ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:

-ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
-στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
-στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
-τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

-την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,

-την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,

-την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),

-την έκδοση αδειών οδήγησης,

-την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και

-τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Το modus operandi του κυκλώματος

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Οι κωδικές ονομασίες

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Τι εντόπισαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικοί

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,

-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,

-κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,

-15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,

-συσκευές gps tracker,

-608.025 ευρώ,

-37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,

-ψηφιακή κάμερα,

-μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,

-4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,

-ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,

-έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης. Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
έλα ντε... 03.12.21
Αλήθεια οι προηγούμενοι υπουργοί προστασίας μας δεν είχαν πάρει ούτε ίχνος μυρωδιάς από αυτές τις αθλιότητες των υφισταμένων τους και βασικά ο Μισέλ ...
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 03.12.21
Δέκα ολόκληρα χρόνια δούλευε αυτό το παράνομο κύκλωμα με τους προστάτες μας να έχουν κονομήσει 5 ολοστρόγγυλα εκατομμύρια και έπρεπε να έρθει ο Θεοδωρικάκος για να ξεσκεπάσει αυτή την εγκληματική συμμορία.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.