ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 02:53

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 - Τι οδήγησε την κυβέρνηση σ' αυτήν την απόφαση

0 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 11:39

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων και των στοιχείων που καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Επισημαίνεται σχετικά ότι:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60 ετών και άνω.

2) 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι 60 ετών και άνω.

3) 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

4) Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60 ετών και άνω είναι μόλις 3% έναντι 5 έως 15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

5) Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

-Στην Ελλάδα με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.

-Στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13.

-Στη Δανία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι 10.

-Στη Σουηδία το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 93,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 32 και οι ημερήσιοι θάνατοι 5. 

Η Κυβέρνηση πριν αποφασίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω είχε εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ενθάρρυνσης, πειθούς και διευκόλυνσης προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται:

1) Το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού κατάκοιτων ηλικιωμένων σε εφαρμογή από το καλοκαίρι -έχουν εμβολιαστεί 19.000.

2) Το πρόγραμμα κινητών κλιμακίων εμβολιασμού σε όλες τις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

3) Η στενή συνεργασία με ΚΕΔΕ Δήμους για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο

4) Η απαγόρευση πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

5) Η συστηματική και διαρκής καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους των μεγαλύτερων ηλικιών και η χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.

6) Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που εφάρμοσε την εφαρμογή ελεγχόμενης πρόσβασης (COVID free app) σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενηλίκους 18 ετών και άνω από τον Οκτώβριο 2021

7) Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους ηλικία 60 και άνω μετά την πάροδο 7μηνου

8) Η ένταξη ιδιωτών γιατρών από τον Ιούλιο για να μπορούν να πραγματοποιούν στο ιατρείο ή στο σπίτι εμβολιασμούς
9)Το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ειδικούς πληθυσμούς (μετανάστες, Ρομά κ.ά)

10) Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τη δωρεάν καθολική διάθεση self test στον πληθυσμό από την άνοιξη του 2021, διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.