ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 12:08

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν.Δ.: Φοροληστεία και περικοπές εισοδημάτων από τις κυβερνήσεις Τσίπρα

1 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:21

Ν.Δ.: Φοροληστεία και περικοπές εισοδημάτων από τις κυβερνήσεις Τσίπρα - Μειώσεις φόρων και αύξηση εισοδημάτων από την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την ανάρτηση Τσίπρα που συγκρίνει παροχές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το Μαξίμου τονίζει πως είναι αυτοκαταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει τη σύγκριση μεταξύ της ολέθριας πολιτικής που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις του, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, και της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έδωσε κάποιες φορές ένα έκτακτο εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα, προφανώς για μικροπολιτικούς σκοπούς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δώσει «χριστουγεννιάτικο δώρο» τον Μάιο του 2019 λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Το έκανε όμως αφού είχε ήδη πάρει πολλαπλασίως περισσότερα από όλους τους Έλληνες και κυρίως από τη μεσαία τάξη.

Επέστρεφε δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό από όσα είχε ήδη πάρει μέσα από μια ακραία υπερφορολόγηση που τσάκισε όχι μόνο τη μεσαία τάξη, αλλά όλο τον ελληνικό λαό.

Υπενθυμίζεται ότι στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε επέβαλε 29 νέους φόρους και προχώρησε σε 20 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, που πραγματικά που λεηλάτησαν το εισόδημα των πολιτών.

Σε αντίθεση με τις Κυβερνήσεις Τσίπρα, μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και τελών, ελαφρύνοντας τα βάρη των πολιτών, και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, διέθεσε στη διάρκεια της πανδημίας περίπου 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζόμενων, των ανέργων και των επιχειρήσεων, που όχι μόνο κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό, αλλά συνέβαλαν και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από όσες είχαμε πριν την πανδημία.

Πρόκειται για το 3ο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης -ως ποσοστό του Α.Ε.Π.- στην Ευρωζώνη και το 4ο παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ε.Κ.Τ. για το πρώτο εξάμηνο του 2021- το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 7,2%. 

Η υπερφορολόγηση των κυβερνήσεων Τσίπρα που τσάκισαν την κοινωνία

Στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε συνολικά 29 φόρους. Είτε αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους είτε εντελώς νέους φόρους. Ανάμεσα στα άλλα:

-Αύξηση των συντελεστών φόρων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

-Μείωση αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

-Αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή 24%.

-Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου

-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες και της έκπτωσης φόρου 1,5% για μισθωτή εργασία.

-Αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

-Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα καθώς και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

-Επιβολή φόρου 10% στην συνδρομητική τηλεόραση και 5% στην σταθερή τηλεφωνία.

-Επιβολή φόρου στο κρασί.

-Επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε -όπως είχε δεσμευτεί- μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα μάλιστα, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, προχώρησε σε μέτρα περίπου 43 δισ. ευρώ καθώς και σε αναστολές καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

-Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 22% .

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

-Επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα.
-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για το 2020 για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%

-Αύξηση από 01/10/2021 του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας έως το ποσό των 800.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία

-Επέκταση της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, με άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες

-Επέκταση και για το 2021 της απαλλαγής των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

-Μείωση Φ.Π.Α. ζωοτροφών στο 6%.

-Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

-Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από το 24% στο 13% στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Mπαρ Μπαρ 29.11.21
Υπάρχει κι άλλο "κατόρθωμα" των παραμυθατζίδων ψευτοαριστερών του Σιριζα που δεν έχετε αναφέρει. Ότι δεν πλήρωσε πολλούς προμηθευτές που τους χρώσταγε το κράτος και που τους αγνοούσε κανονικά κάνοντας ότι ούτε τους έβλεπε ούτε τους άκουγε όταν αυτοί ζητούσαν να εξοφληθούν τα τιμολόγιά τους.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.