ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 22:48

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου

0 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:41

Η ανάπτυξη στενότερης ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας και της Αιγύπτου που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi, προχώρησε ένα ακόμη βήμα.

Μετά την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla υπέγραψαν χθες Πέμπτη Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Το Μνημόνιο Κατανόησης ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.