ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 17 ΜΑΙΟΥ 2022, 19:46

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

0 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:41

Η Κυβέρνηση ήταν ανάμεσα στις δύο πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πήραν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια και η μοναδική που αξιολογεί διαρκώς την εξέλιξη στις διεθνείς αγορές και αναπροσαρμόζει ανάλογα τα μέτρα στήριξης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μιλώντας στη Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια υπήρξε διεύρυνση των μέτρων με αποτέλεσμα το κόστος να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ και ακολούθησε άλλη μια, ανεβάζοντας τη δημόσια δαπάνη στα 620 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφορούν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης που προσδιορίζονται φέτος με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα ισχύουν την ώρα αυτή:

- Για όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh κρατική επιδότηση 39 ευρώ τον μήνα και για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 45 ευρώ το μήνα.

- Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Έτσι, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης.

- Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται φέτος με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αναμένεται να καλύψει το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα). Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.