ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 10:08

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΕΣΔΝΑ: Στα κάγκελα οι δήμαρχοι για τις τακτικές Πατούλη

0 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 22:44

«Το ποτήρι ξεχείλισε!». Οργή στις τάξεις των δημάρχων της Αττικής για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Στον συγκεκριμένο φορέα οι δήμοι έχουν πλειοψηφία σε ποσοστό 60%. Ομως, ο ΕΔΣΝΑ ελέγχεται πλήρως από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, χωρίς ουδέποτε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των δήμων ή έστω να ενημερώνονται οι εκπρόσωποί τους πριν ληφθούν σημαντικές (ιδίως ως προς το οικονομικό τους βάρος) αποφάσεις, όπως καταγγέλθηκε (για ακόμη μια φορά) στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δηλαδή της «μεγαλομετόχου» του ΕΔΣΝΑ. «Διαχειρίζονται δικά μας χρήματα κι εμείς έχουμε ρόλο κομπάρσου», ήταν μια αποστροφή της εισήγησης του προέδρου της ΠΕΔΑ, δημάρχου Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλου, ο οποίος προανήγγειλε πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η «στρέβλωση» και να αποκτήσουν οι δήμοι την προεδρία του Συνδέσμου – κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Βάσει νόμου, πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο περιφερειάρχης Αττικής ή πρόσωπο που ορίζει ο ίδιος. Σημερινός πρόεδρος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής –επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γ. Πατούλη- Β. Κόκκαλης. Το αίτημα για ανάληψη της προεδρίας από τους δήμους είχε αποθεωθεί από τον κ. Πατούλη όταν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο ίδιος και περιφερειάρχης η Ρένα Δούρου. Συνεπής στην... ασυνέπεια, ο κ. Πατούλης άλλαξε γνώμη όταν ανέλαβε καθήκοντα περιφερειάρχη.

Οπως καταγγέλθηκε (και) χθες από δημάρχους, επί διοίκησης Πατούλη - Κόκκαλη οι αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων λαμβάνονται «κεκλεισμένων των θυρών» μέσω της 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, χωρίς να προηγείται διαβούλευση με τους δήμους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ (δήμαρχο Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης) Γρ. Κωνσταντέλλο, έχουν αποφασιστεί «απευθείας αναθέσεις μελετών και υπηρεσιών δεκάδων εκατομμυρίων, χωρίς κριτήρια κατανομής και μάλιστα σε πλήρη αδιαφάνεια και με πρωτοφανή (μη) λειτουργία οργάνων», έχει υπάρξει «αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση» των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και –μεταξύ άλλων– αύξηση κατά 12,5 ευρώ του κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι (δηλαδή οι δημότες) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως μέσω του νεοεισελθέντος τέλους ταφής.

Συν τοις άλλοις, καταγγέλθηκε ότι διαγωνισμοί του ΕΔΣΝΑ έχουν προσφέρει υπερκέρδη σε αναδόχους ιδιώτες και απώλεια εσόδων στον ίδιο τον σύνδεσμο. Ολα αυτά ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει (αναθεωρημένο) Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, αλλά έχουν εξαγγελθεί μονάδες ΣΔΙΤ (σύμπραξη με ιδιώτες) από κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν για τους δημάρχους η απόφαση του ΕΔΣΝΑ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας για συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (είναι η μοναδική τέτοια μονάδα στην Ελλάδα και λειτουργεί στη Φυλή).

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, με τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό προβλέπεται η λειτουργία του αποτεφρωτήρα για τα επόμενα 23,5 χρόνια, με μείωση των μηνιαίων εσόδων του ΕΔΣΝΑ (πέφτουν στα 15.000 ευρώ από 105.000 ευρώ!). «Δεσμεύουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του Συνδέσμου για μια επένδυση που μετά από 24 χρόνια θα έχει απαξιωθεί κι ενώ ο περιφερειάρχης έχει πει ότι η Φυλή θα κλείσει το 2025», τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, η ΠΕΔΑ είχε ζητήσει την αναβολή του θέματος και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, είχε ζητήσει από τα μέλη της να καταψηφίσουν. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ ελήφθη με ψήφους 4-3. Από τους εκπροσώπους της ΠΕΔΑ, καταψήφισαν οι Χρ. Παππούς (δήμαρχος Φυλής), Δ. Μπουραΐμης (δημοτικός σύμβουλος Φυλής) και Ν. Χιωτάκης (δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς, αντιπρόεδρος ΕΔΣΝΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης). Υπήρξε όμως «αντάρτικο» από τον –τέταρτο εκπρόσωπο της ΠΕΔΑ– Β. Μπουρνού (δήμαρχος Ραφήνας) που υπερψήφισε μαζί με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας (Β. Κόκκαλη, Ελ. Κοσμόπουλο, Γ. Σμέρο).

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο κ. Μπουρνούς ισχυρίστηκε ότι υπερψήφισε προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις από ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα. «Δεν τα παίρνω. Δεν είμαι μαριονέτα», έσπευσε από μόνος του να δηλώσει. «Φίλε Βαγγέλη», απάντησε ο κ. Κωνσταντέλλος, «αν ήμουν στη θέση σου κι είχα υπογράψει στις 20/10 προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ύψους 16 εκατ. ευρώ και είχα από το ΠΕΠ Αττικής χρηματοδότηση 36,17 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία παραολυμπιακού προπονητηρίου, δεν θα έβγαινα σήμερα βασιλικότερος του βασιλέως».

Νωρίτερα τονίστηκε ότι ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος ΕΔΣΝΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπήρχε καμία κύρωση στην περίπτωση που αποφασιζόταν ολιγοήμερη αναβολή για το θέμα του αποτεφρωτήρα, όπως ζητούσε η ΠΕΔΑ.

Πιέσεις

Δήμαρχοι κατήγγειλαν πιέσεις από πλευράς ΕΔΣΝΑ. «Εμένα, που δεν πήρα απορριμματοφόρα, μου ζήτησαν να υπογράψω προγραμματικές συμβάσεις και στην πορεία να πάρω απορριμματοφόρα», αποκάλυψε ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης. Για «φασιστική συμπεριφορά στη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ» έκανε λόγο ο κ. Παππούς, επιμένοντας στην παραπάνω αναφορά του ακόμα και όταν ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά. «Υποτιμούν και εκμαυλίζουν τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Σου λέει ο ΕΔΣΝΑ: “Ελα δω, Παππού, να βγούμε φωτογραφία στο απορριμματοφόρο. Κι αν είσαι καλό παιδί, θα πάρεις κάτι”. Εγώ στήριξα αυτούς που σήμερα μας καπελώνουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», είπε ο δήμαρχος Φυλής, με την παραπάνω αναφορά του να δίνει την αίσθηση ότι «φωτογραφίζει» τον περιφερειάρχη Αττικής.

Ο δήμαρχος Φυλής ζήτησε από την ΠΕΔΑ να ανακαλέσει όλα τα μέλη της στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και κατέθεσε προφορικά την παραίτησή του, λέγοντας ότι θα τη στείλει και γραπτώς στην ΠΕΔΑ. Η ΠΕΔΑ ζητά άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ (όργανο με ευρεία σύνθεση και συμμετοχή της δημοτικής Αυτοδιοίκησης σε ποσοστό 60%) προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλα τα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής με επίκεντρο τον Σύνδεσμο έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Πρόσωπα που είχαν συνεργαστεί με τον περιφερειάρχη δείχνουν να θέλουν να τραβήξουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. 

πηγή: efsyn.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.