ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 05:14

ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος ανά ηλικία;

0 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 17:21

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι μια έννοια που εξαρτάται από τη θέση του σώματος στην οποία μετριέται θερμοκρασία, την ώρα του 24ώρου κατά την οποία γίνεται η θερμομέτρηση και τη σωματική δραστηριότητα του ατόμου κατά τη μέτρηση.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η θερμοκρασία μέσα σε σωματικές κοιλότητες (ορθό, στόμα, τύμπανο αυτιού) είναι γενικά υψηλότερη από όσο η θερμοκρασία του δέρματος. Επιπλέον, όπως συμβαίνει και με άλλες λειτουργίες του σώματος, η φυσιολογική θερμοκρασία παρουσιάζει ημερήσιο ρυθμό, με χαμηλότερες τιμές τις πρωινές ώρες και υψηλότερες τις εσπερινές ώρες.

Η θερμοκρασία στο ορθό κυμαίνεται φυσιολογικά από 36,1o C νωρίς το πρωί, μέχρι 37,4oC αργά το απόγευμα, η θερμοκρασία στη στοματική κοιλότητα (κάτω από τη γλώσσα) από 36,0oC μέχρι 37,2oC και η θερμοκρασία στη μασχάλη από 35,6oC μέχρι 37oC.

Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;

Eκτός από τον ημερήσιο ρυθμό, άλλοι παράγοντες συνδεόμενοι με την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως μυϊκή άσκηση, η υψηλή / χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ένα πλούσιο γεύμα ή ένα πολύ θερμό / κρύο λουτρό, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Στις γυναίκες, η θερμοκρασία αυξάνει κατά 0,6oC περίπου κατά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι την έμμηνο ρύση.

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ανά ηλικιακή ομάδα;

Βρέφη (<3μηνών) και Παιδιά :

Αν μετράτε τη θερμοκρασία του παιδιού στη μασχάλη,

φυσιολογική θερμοκρασία είναι από 36.0-37.0°C,
«δέκατα» είναι από 37.1-38.0°C και
πυρετός θεωρείται κάθε θερμοκρασία πάνω από 38.0°C.

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως τα υδραργυρικά θερμόμετρα έχουν απαγορευτεί. Η μέτρηση θερμοκρασίας από τη μασχάλη γίνεται ως εξής :

Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο με πιο μακρύ δοχείο.
Βάλτε το θερμόμετρο στη μασχάλη του παιδιού.
Αφήστε το θερμόμετρο 4 – 5 λεπτά, μετά διαβάστε το.

Ενήλικες :

Ένας ηλικιωμένος με θερμοκρασία 37,2 βαθμών Κελσίου μπορεί στα αλήθεια να έχει δέκατα, ενώ ένας νεότερος ενήλικος με την ίδια θερμοκρασία συνήθως νιώθει εντελώς καλά. Η φυσιολογική θερμοκρασία στους ενήλικες ποικίλλει ανάλογα τις συνθήκες που γίνεται η μέτρηση ακόμα και με το αν ήπιε κανείς κάτι παγωμένο.

Πάντως είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως πάνω από 38oC ένας άνθρωπος έχει πυρετό που υποδηλώνει ασθένεια. 

fmh.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.