ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 08:15

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 στο ΚΥΤ της Σάμου: Η εκκένωση σε 25 λεπτά, τα ασυνόδευτα, οι τραυματίες, το τράφικινγκ

0 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 17:38

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σεισμός, σοβαροί τραυματισμοί, αρπαγή ασυνόδευτου ανηλίκου, σύλληψη εμπρηστών, εντοπισμός θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και σύλληψη διακινητή, άφιξη σκάφους με πρόσφυγες στην παραλία, ήταν μερικά μόνο από τα σενάρια που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021, της πρώτης ιστορικά άσκησης σε κράτος-μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο νέο ΚΥΤ της Σάμου, με 2.103 συμμετοχές και την ταυτόχρονη συμμετοχή 6 Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), 7 Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων ((ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), 4 Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών.

Μόνο στη Σάμο οι συμμετοχές έφθασαν τις 1.103, ενώ για πρώτη φορά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, που συγκάλεσε με υποδειγματικό τρόπο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, έδωσε σημείο καταφυγής και για τους πρόσφυγες.

Ο χρόνος εκκένωσης ήταν 25 λεπτά και απομακρύνθηκαν 249 πρόσφυγες, 11 ασυνόδευτα ανήλικα, 12 τραυματίες και προσωπικό 150 ατόμων. Ο χρόνος εκκένωσης των ασυνόδευτων ήταν 1 λεπτό και ο χρόνος εξόδου του πρώτου τραυματία 3 λεπτά, με την παραλαβή από το ασθενοφόρο να διενεργείται επίσης σε 3 λεπτά. Το πρώτο λεωφορείο αναχώρησε 11 λεπτά μετά την πρώτη ηχητική ειδοποίηση.

Η άσκηση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον – ειδικά ως προς τις ιδιαίτερες πλευρές της, όπως η προστασία των ασυνόδευτων και ο εντοπισμός των θυμάτων τράφικινγκ – και παρακολουθήθηκε ζωντανά μέσω live streaming σε 15 χώρες.

Η άσκηση διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Μάνο Λογοθέτη και το γενικό πρόσταγμα είχε η Αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη κ. Σοφίας Βούλτεψη.


Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κος Μάνος Λογοθέτης , η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη και ο επικεφαλής του ΔΟΜ κος Τζιανλούκα Ρόκκο.


Στιγμιότυπα από την άσκησηΗ διοικητής του Πρόμαχου Αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη.


Ο εθνικός εισηγητής για το Trafficking κος Ηρακλής Μοσκώφ συνομιλεί με το «θύμα» της άσκησης.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.