ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 07:45

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο της Άννας Ασημακοπούλου «Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ"

0 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 12:49
«Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ: Ένα ακόμη βήμα για να κατακτήσει η χώρα τη γεωπολιτική θέση που της αρμόζει, στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο»

Η συζήτηση για την ευρωατλαντική συμμαχία γίνεται ολοένα και πιο έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν προέκυψε τυχαία. Εξελίξεις, όπως η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, η αναβάθμιση της Κίνας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, κατέστησαν αυτή τη συζήτηση επίκαιρη. Επίσης, η επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της, καθώς και οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν εμφατικά την ανάγκη αναβάθμισης των ευρωατλαντικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση ζητημάτων τέτοιας σημασίας και εμβέλειας.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις διεθνείς εξελίξεις και αντιδρά άμεσα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τη συνεπή και συνεχή δέσμευση των δύο πλευρών για συνεργασία, σε διάφορους τομείς. Ο Δεύτερος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, που διενεργήθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί τη συνεργασία των δύο χωρών, σε κρίσιμα θέματα, όπως η περιφερειακή συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και ζητήματα εμπορίου, ενέργειας και περιβάλλοντος. Κυρίως όμως, η συνεργασία των δύο πλευρών σε άμυνα και ασφάλεια, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στρατηγικό πυλώνα του Διαλόγου.

Στο πλαίσιο του Δεύτερου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου, υπεγράφη το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που ανανεώνεται για πέντε ακόμη έτη, επισφραγίζοντας έτσι τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η Ελλάδα, με αυτή τη συμφωνία, προασπίζεται αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναβαθμίζει εκ νέου το γεωστρατηγικό της ρόλο, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και επικαιροποιεί τις διαχρονικές σχέσεις συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Όλα αυτά, σε μία εποχή αστάθειας, παραβατικότητας, προκλητικότητας, καθώς και καταπάτησης των κοινών μας αρχών και αξιών, αλλά και του διεθνούς δικαίου, από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ανανέωση της εν λόγω Αμυντικής Συμφωνίας, όπως και η σύναψη της ιστορικής Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία, αποτελεί οργανικό τμήμα μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, που ασκείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Απέναντι στις σύγχρονες γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις, η Ελλάδα απαντά με συνεργασία, διάλογο και αισιοδοξία. Οι στρατηγικές επιλογές της, έχουν τελικά ως αποδέκτες, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, η οποία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην Στρατηγική της Αυτονομία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, πως ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ, όπως άλλωστε και η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, όχι μόνο δεν υποσκάπτουν τα θεμέλια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά μέσω αυτών, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας, «θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και των ΗΠΑ, καθώς επίσης και μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ». Πρόκειται, λοιπόν, για σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες που ενισχύουν την Ατλαντική Συμμαχία, προωθούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για την επόμενη μέρα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και η εφαρμογή συνολικά, μιας πολύπλευρης και στοχευμένης εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύουν εμφατικά όχι μόνον την αποκατάσταση, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση της χώρας στην περιοχή και στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα.

Η Ελλάδα πλέον ξέρει, θέλει και μπορεί. Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ένα ακόμη βήμα, για να κατακτήσει η χώρα τη γεωπολιτική θέση που της αρμόζει, στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο. 

Πρώτη δημοσίευση στο dailypost.gr στις 20/10/2021

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.