ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 06:53

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικονόμου: «Όχι» σε διόδια στο κέντρο της Αθήνας - Τι είπε για τον Δακτύλιο

0 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 15:24

Το ξέκοψε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν διόδια για την είσοδο των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες και είχε δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων. 

Στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους σε σχετική ερώτηση απάντησε αρνητικά και είπε πως αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα βασίζεται στο μοντέλο "μονά - ζυγά". 

Ο Δακτύλιος θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπορούν να εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας με βάση το καθεστώς μονά-ζυγά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας του οχήματος.

Καθημερινά θα μπορούν να εισέρχονται στον Δακτύλιο ανεξάρτητα από τον αριθμό τους δύο βασικές κατηγορίες:

Α. Οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.

Β. Όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Οι προσπάθειες των αρμοδίων στρέφονται στη μείωση και στην εκλογίκευση των πάρα πολλών εξαιρέσεων που έκριναν ότι υπήρχαν.

Το νέο πλαίσιο έχει στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με λιγότερη ταλαιπωρία και καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, για να υπάρξει ολοκληρωμένη παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας: Ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και Δήμων, Περιφέρειας και επιστημόνων, αλλά και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοινή Υπουργική Απόφαση θα τεθούν ποσοτικά κριτήρια σε όσους εισέρχονται στο κέντρο της πόλης. με το μοντέλο του μονά- ζυγά.

Μειωμένες κάρτες δακτυλίου αναμένεται να λάβουν φέτος, βουλευτές, ευρωβουλευτές, κόμματα, γιατροί, δημοσιογράφοι, στους οποίους οι σχετικές άδειες χορηγούνται λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δραστικό αναμένεται το «ψαλίδι» στις κάρτες δακτυλίου των βουλευτών, που μέχρι σήμερα δικαιούνταν 8 άδειες για τα γραφεία και τους συνεργάτες τους και με το νέο καθεστώς θα δικαιούνται 2.

Μειωμένες θα είναι οι άδειες και για τους δημοσιογράφους. Στα κριτήρια χορήγησης θα προσμετράται και η έδρα της κάθε επιχείρησης. Εξαιρούνται επίσης ΑΜΕΑ, δικαστές με έδρα στο κέντρο της πόλης κ.α.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.