Το γνώριμο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα είδαμε και πάλι σήμερα να μιλά για την καθοριστική σημασία των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε έκτακτες δηλώσεις του από το Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.
Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Στην συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας έδειξε διαφάνειες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σχέση με την εισαγωγή σε ΜΕΘ, όπου τα ποσοστά είναι ανάλογα με τα αποτελέσματα για τους θανάτους. Με δυο λόγια, το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο και για θάνατο από τον κορονοϊό αλλά και για το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ΜΕΘ.
Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. είπε χαρακτηριστικά.
"Αν είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους", τόνισε.
Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι "δεν προμηνύεται εύκολη η χειμερινή περίοδος" και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τότε λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.
Όσον αφορά στα ποσοστά κάλυψης που παρέχουν στους εμβολιασμένους τα εμβόλια είπε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με Pfizer έχουν 90%, όσοι έχουν εμβολιαστεί με Moderna έχουν 97%, όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca έχουν 94% και όσοι έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson 72%.
Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.