Στο πρόγραμμα "Έξυπνες Πόλεις" αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το πρόγραμμα "Έξυπνες Πόλεις" ύψους 320 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και σκοπός του θα είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν την οργάνωση και λειτουργικότητα των Δήμων.
Όπως είπε ο υπουργός, τα έργα στους μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους μικρότερους από το ΕΣΠΑ για να αναπτυχθούν ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες, από το «έξυπνο παρκάρισμα» έως την κυβερνοασφάλεια.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι για το πρόγραμμα των Εξυπνων Πόλεων υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Λιβάνιο, όπως επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Θα διαμορφώσουμε ένα μενού πολλαπλών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν οι δήμοι με συγκεκριμένο μπάτζετ και με βάση τις ανάγκες τους, να επιλέγει ο καθένας λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες τους», είπε ο υπουργός.
Ανέφερε δε ότι οι τομείς που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά οι δήμοι θα είναι -μεταξύ άλλων- κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, μεταφορές, μεταποίηση, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων κ.ά.
Σημασία έχει ότι θα διαλέξετε εσείς είπε απευθυνόμενους στους σύνεδρους. "Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας τους δημάρχους να έχουν στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις στον ««αέρα».
«Εμείς ήδη έχουμε προβλέψει τα εργαλεία, επομένως υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν», είπε, απευθυνόμενος προς τους αιρετούς, ενώ υποσχέθηκε πως ως υπουργείο «δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό που πάμε μέχρι τώρα να απλοποιούμε, να ψηφιοποιούμε. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το κράτος, το χρωστάμε στα παιδιά μας».
Ο κ. Πιερρακάκης ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας νούμερα αναφορικά με τη ψηφιακή πολιτική μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κοντά στις 1300 ψηφιακές υπηρεσίες και 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, που έγιναν μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Συνέδριο ΚΕΔΕ: 320 εκ. για τις «Έξυπνες Πόλεις» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
0
15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 15:41

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.