ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 13:07

ΑΡΘΡΑ

Η αλαζονεία της εξουσίας VS Η εξουσία της αλαζονείας

0 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 13:02

(Απόσπασμα) 

Η πάλαι ποτέ ρήση «Αρχή άνδρα δείκνυσι» (Βίας ο Πρηνεύς, ένας από τους 7 Σοφούς), δηλαδή ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται όταν έχει εξουσία στα χέρια του, ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά μας. Όπως και να διαβάσει κανείς τον τίτλο, θα καταλήξει στο ίδιο πόρισμα, αυτό της αδιαμφισβήτητης εικόνας του ίδιου νομίσματος , της πάσχουσας μορφής ηγεσίας σε χίλιες και πλέον μορφές αντί του πραγματικού της ρόλου και σκοπού.

Αλαζονεία, μια λέξη συνυφασμένη με την έπαρση, τον εγωισμό, την εθελοτυφλία προς το διαφορετικό, την τάση για μηδενισμό, τον άκρατο ανταγωνισμό. Η αλαζονεία της εξουσίας γεννά και σπέρνει διακρίσεις, δημιουργεί ανισότητες, προκαλεί μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις, αμαυρώνει το προφίλ του εκάστοτε ηγέτη, γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού του ηγέτη, παίρνει τα σκήπτρα του, τον μεταμορφώνει συνειδητά ή ασυνείδητα κι εκείνος αντί να μετασχηματίζει, να συναλλάσσεται, να λειτουργεί αποτελεσματικά, να εξελίσσει, μοιράζοντας ρόλους και δράσεις, στροβιλίζεται γύρω από το «εγώ» του κατευθυνόμενος από τα πάθη του αντί των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του.

Κι έτσι αναπαράγονται τάσεις και μορφές ενάντια στο μοντέλο ενός χαρισματικού ηγέτη με στόχους και οράματα. Σε μορφή αδράνειας η ισορροπία και η ενσυναίσθηση, σχεδόν εξαφανισμένες, αφού η αλαζονεία κυριεύει μυαλό και σώμα.

Τι κρύβεται όμως πίσω απ΄όλη αυτή την άχαρη μορφή εξουσίας; Mήπως τελικά ο φόβος της αποτυχίας; H συναισθηματική και κοινωνική αναπηρία; Οι ανασφάλειες παντός τύπου; o κομπλεξισμός; η αίσθηση ανεπάρκειας και κατωτερότητας; Γιατί τέτοιου είδους εξουσιαστικές συμπεριφορές μετατρέπουν τη γοητεία της εξουσίας σε ασχήμια; Πόσο ανούσιο είν’ όλο αυτό αφού κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμεραγκ και θα τους καταπλακώσει; Και πως μπορεί να σταματήσει να υφίσταται μια τέτοια μορφή εξουσίας;

Επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων δίνουν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από τις δικές τους έρευνες σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. αναλύοντας τα κίνητρα συμπεριφοράς, το ψυχολογικό και ψυχιατρικό υπόβαθρο των προσωπικοτήτων αυτών, τις επιδιώξεις, τους στόχους, τις βλέψεις. Στην καθημερινότητα η απάντηση δύσκολη και μάλλον δεν θα τη μάθουμε ποτέ πραγματικά, όσο υπάρχουν Άνθρωποι…!!!

Αλλά ως σκέψη όλοι μας, ας έχουμε τη φράση του Αμερικανού πρόεδρου Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, ο οποίος πρέσβευε πως «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώστου εξουσία».

Η επιλογή δική σας!

Ντίνα Διαμάντη
Φιλόλογος
Κάτοχος Master επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών Αγωγής
και κοινωνικών επιστημών Frederick University 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.