ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 11:51

ΒΟΥΛΑ

Απορρίμματα: Καταπέλτης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τη διαχείριση από τον ΕΣΔΝΑ

1 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 22:46

Καταπέλτης υπήρξε ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τα όσα συμβαίνουν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, υπεύθυνος για την οποία είναι ο ΕΣΔΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής). 

Αμφισβητούμενοι διαγωνισμοί 

Η διοίκηση του ΕΣΔΝΑ καταγγέλεται από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων οι όροι των οποίων αμφισβητούνται ως προς τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητά τους. 

Στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Αττικής την προηγούμενη Παρασκευή ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο δήμος του οποίου είναι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος της χώρας, που εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, χρησιμοποίησε μία δραματική έκφραση για να δείξει τη διάσταση του θέματος. "Τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα", είπε.

Με στοιχεία και αριθμούς ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έκανε λόγο για απ' ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, μίλησε για αδιαφάνεια και παραβίαση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πρακτικές οι οποίες ευδοκίμησαν κάτω από τις ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του covid-19 τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως επεσήμανε.  

"Υπάρχουν" είπε,  "αναθέσεις αυτή τη στιγμή στον ΕΣΔΝΑ που έχουν τινάξει τη μπάνκα στον αέρα. Υπάρχουν απ' ευθείας αναθέσεις για πλύσιμο κάδων ύψους 5 εκ. ευρώ σε ΙΚΕ η οποία φτάχθηκε 4 μήνες πριν την ανάληψη του έργου. Πήρε 5 εκ. ευρώ με πέντε κυλιόμενες αναθέσεις για να πλένει τους κάδους" τόνισε και συνέχισε.

"Ξέρετε πόσο κοστίζει στον ΕΣΔΝΑ η μελέτη και η νομική υποστήριξη για να φτιαχθεί μία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων; 1,5 εκ. ευρώ. 

Ξέρετε πόσο κοστίζουν οι σύμβουλοι για να φτιάξουν τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός), που δεν τον έχουν φτιάξει; 1,370 εκ. ευρώ". 

"Που πάμε έτσι" αναρωτήθηκε. "Τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα". 

Αυξάνουμε τα κόστη 

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε και για υπερκοστολογήσεις εστιάζοντας στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

"Υπάρχει ένα μπάχαλο με την υπερκοστολόγηση των μονάδων επεξεργασίας και κανείς δεν ξέρει γιατί αλλάζουν τα δεδομένα με σκανδαλώδη τρόπο. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί αναβαίνει το κόστος και μικραίνει η δυνατότητα διαχείρισης". 

Διερωτώμενος αν υπάρχει κάποια έκθεση που να λέει ότι πρέπει να μικρύνουν οι μονάδες και να αυξηθεί το κόστος κατασκευής τους, είπε πως ή οι προηγούμενοι που έκαναν τη μελέτη δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, και θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες ή θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που έχουν κάνει. 

Πώς γίνεται διερωτήθηκε να προβλέπεται μείωση της δυνατότητας επεξεργασίας απορριμμάτων από το εργοστάσιο ΕΜΑΚ στη Φυλή και ταυτόχρονα αύξηση του κόστους αναβάθμισής του. 

Συνεργασία που κοστίζει πανάκριβα 

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε και στο καθεστώς της συνεργασίας με ιδιώτη για τα υπολείμματα ανακύκλωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ο ΕΣΔΝΑ θα χάσει 13.715.000 ευρώ.  

"Νοικιάζουμε εγκαταστάσεις ιδιώτη μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής έναντι 120.000 ευρώ το χρόνο, πληρώνουμε λειτουργικά έξοδα, του δίνουμε το υλικό και το δικαίωμα να πουλήσει αυτό το υλικό στην αγορά. Και μιλάμε για εξυγίανση η οποία κοστίζει στον ΕΣΔΝΑ 240ευρώ/τόνο" τόνισε.

Τους χαλάσαμε το πάρτυ 

"Τους χαλάσαμε το πάρτυ" είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στα όσα προέβλεπε ο νόμος Χατζηδάκη που μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο άλλαξαν μερικά επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου που ο ίδιος είχε φέρει για την ανακύκλωση, όπως το άρθρο 31 παρ. 5. Το συγκεκριμένο άρθρο και η συγκεκριμένη παράγραφος έλεγε πως η διαχείριση του υπολείμματος του μπλε κάδου είναι στην αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης α' βαθμού με ενδεικτικό κόστος  35ευρώ/τόνο. 

"Όταν έφυγε ο Χατζηδάκης από το υπουργείο το συγκεκριμένο άρθρο ξαναμπήκε σε διαβούλευση και άλλαξε μεταθέτοντας τη διαχείριση των υπολειμμάτων του μπλε κάδου από τον α' στον β' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την Περιφέρεια. Υποχρέωση των δήμων ήταν απλώς να πληρώνουν ενώ δεν μπήκε ούτε πλαφόν κόστους. 

Έγινε αγώνας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να μπορέσουμε να γυρίσουμε αυτή την ιστορία και να ξαναβάλουμε την αρμοδιότητα να διαχειριστούμε το υπόλειμα του μπλε κάδου εμείς. Και το κάναμε αυτό γιατί ο δήμος Καματερού και Αγίων Αναργύρων , ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης , ο Δήμος Αλίμου έκαναν συμβάσεις με 35 και 38 ευρώ/τόνο.

Και επειδή κάναμε αυτό, το υπόλειμμά μου μόνο πυρινικά απόβλητα δεν είχε μέσα. Επειδή τολμήσαμε να πάμε να κάνουμε σύμβαση με 35 ευρώ, και να χαλάσουμε το πάρτυ των 240 ευρώ/τόνο, αν δείτε το πρώτο φορτίο που μας έδωσαν, ήταν σαν να έβγαζε το φορτίο αυτό από τη λαχαναγορά. Ότι οργανικό δεν ήταν διαχειρίσιμο ήταν εκεί μέσα. Γιατί; Γιατί πρέπει να τορπηληθούν αυτές οι προσπάθειες" είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. 

Γιατί καθυστερεί ο ΠΕΣΔA;

Όπως είχε επισημάνει στις 23 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ στην οποία ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι πρόεδρος,  απουσιάζει το κυριότερο στοιχείο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, δηλαδή, ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός). 

"Δυόμιση χρόνια μετά την εκλογή μας το 2019 και παρά τις επαναλαμβανόμενες προαναγγελίες αναθεώρησής του και τις «προετοιμασίες» έγκρισής του, η Αττική (υπο)λειτουργεί τη διαχείριση απορριμμάτων της, με τον χρονικά παρωχημένο και πολιτικά απονομιμοποιημένο μετά τις δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής ισχύοντα ΠΕΣΔΑ της προηγούμενης περιόδου και περιφερειακής αρχής, που χρησιμοποιείται ως κάλυμμα τυπικής και διοικητικής νομιμοποίησης εξαιρετικά αμφιλεγόμενων επιλογών και άστοχων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ, που εκθέτουν την Περιφέρεια και γίνονται ερήμην των Δήμων και των Δημάρχων". 


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Βαριώτης 15.10.21
Πέστα χρρυσόστομε!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.