ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 12:09

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλή - Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις Φρεγάτες

0 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 13:02

Για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Την περασμένη τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσσίων συνυπογράψαμε με τον Πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για τη νέα εταιρική αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Είναι μια συνθήκη που αναβαθμίζει σημαντικά την δύναμη των χωρών μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η ψήφισή του θα σημαίνει την θωράκιση της πατρίδας μας και το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την θωράκιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Χαρακτήρισε την συμφωνία πρωτοπόρα λέγοντας ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σ επερίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα 2 κράτη. «Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αγορά των φρεγατών Belharra και στις κορβέτες που πρόκειται να αγοράσουμε και είπε ότι όλα αυτά όπως και τα πρώτα Rafalle δεν υπήρχαν πριν και θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με όλα τα παραπάνω θωρακίζεται η άμυνά μας. Ταυτόχρονα είπε θα συγκροτείται και μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και όποου αλλού η ΕΕ έχει συμφέροντα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η χώρα μας γίνεται από παθητικός παρατηρηρτής, πρωταγωνιστής».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτιμά πως όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την σημασία αυτής της συμφωνίας με την Γαλλία. Δίπλα της η χώρα μας θα έχει την πιο σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη είπε ακόμα αναφερόμενος στην Γαλλία.

Η τιμή των φρεγατών επανέλαβε έπεσε πολύ χαμηλά αφού διαπραγματευτήκαμε και άλλες αγορές. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τον τρόπο παράδοσης αφού η Ελλάδα προηγήθηκε άλλων χωρών. «Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».

«Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε αναφερόμενος στον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των φρεγατών είναι από την πλευρά του επιτιθέμενου».

Η επιτυχία αυτή υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών θητειών και είναι παρακαταθήκη για τον τόπο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η ιστορική αυτή συμφωνία θα πρέπει να έχει ιστορική υποδοχή.

Απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι καλεί τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους. «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αναρωτήθηκε αν είναι σοβαρή θέση να καλείται μια χώρα να μας συνδράμει αλλά εμείς όχι.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια από τις Συνόδους Κορυφής που συμμετείχε ο κ. Τσίπρας και διαβάζοντας τα συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην συνδρομή της ΕΕ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. «Πόση υποκρισία κ. Τσίπρα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον οποίο όπως είπε επικαλείται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία υπενθύμισε ότι το ίδιο κόμμα τον ήθελε στην φυλακή για την Novartis.

«Πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας από χώρες που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι είναι χώρες – σύμμαχοί μας», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία.

Έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας την σοβαρή παράδοση που υπάρχει τα κόμματα εξουσίας να στηρίζουν τις εθνικές συμφωνίες. Και μάλιστα έκανε αναφορά στην απόφαση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάει κανένα κόμμα αλλά μόνο η πατρίδα, τόνισε. Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Ο καθένας και η καμία πρέπει να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως την δική του ατομική υπογραφή που θωρακίζει την Ελλάδα. Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα είναι ένας κατάλογος πατριωτικού χρέους και δεν θα πρέπει να λείψει κανένα όνομα βουλευτή. Η ευθύνη θα είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.