ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 13:09

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων - Δράσεις του Δήμου Αγίου Δημητρίου

0 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 21:50

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Δεν πρόκειται ακριβώς για γιορτή, αλλά περισσότερο ως ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την προστασία της πανίδας του πλανήτη μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που θεσπίστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Το 1978, θεσπίστηκε από τη Διεθνή ‘Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλων οργανώσεων και η διεθνής διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων, με 14 άρθρα στο σύνολό της.

Σύμφωνα με αυτήν όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και όχι να την απειλεί, να την εκμεταλλεύεται, να την εξοντώνει, αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Στα άγρια ζώα θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στο φυσικό τους χώρο, αλλά και το δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Να μην στερούνται την ελευθερία τους για οποιοδήποτε λόγο. Να μην εγκαταλείπονται, να μη γίνονται αντικείμενο πειραμάτων, να μην υπόκεινται σε σωματικό ή ψυχικό πόνο, αν και όταν χρειαστεί να θανατωθούν, αυτό να γίνεται δίχως πρόκληση πόνου ή αγωνίας.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεχίζει το έργο του για την προστασία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων της πόλης τα τελευταία χρόνια με την ίδια υπευθυνότητα, αγάπη και ζήλο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπορεί εδώ και χρόνια, υλοποιώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο Νόμος 4039/2012.

Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο η δράση για τα ζώα, με κηδεμόνα ή χωρίς, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου βάσει του Νόμου, αλλά και πολύ περισσότερο, απ’ όσα αυτός ορίζει. Συγκεκριμένα:


Υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών

Ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα σε τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα

Σίτιση αδέσποτων σε όλη την πόλη με 800 κιλά τροφή σε 40 εθελόντριες και εθελοντές

Τοποθέτηση ταϊστρών σε πολλά σημεία της πόλης

Δημιουργία 4 κοινόχρηστων πάρκων εκτόνωσης σκύλων

Τοποθέτηση ειδικών κυτίων πατέντας ΝΟΚΑΚΑ για τη διευκόλυνση των κηδεμόνων σκύλων κατά τη βόλτα

Εμβολιασμοί – στειρώσεις – ηλεκτρονικές σημάνσεις – φιλοξενίες και υιοθεσίες σε αδέσποτα σκυλιά (όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις)

Ζωοφιλικές ενημερώσεις μαθητών και μαθητριών σε όλα τα σχολεία για την υπεύθυνη κηδεμονία, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων)

Δράση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοποίησης (ενεργητικής – παθητικής) αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων

Τακτικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων

Εκτεταμένη δημιουργία επικοινωνιακού και άλλου υλικού, εκστρατείες ενημέρωσης και αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας που διαθέτει ο Δήμος για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν στη σίτιση, τα πρόστιμα για κακοποίηση, την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και γενικότερα στην προστασία των ζώων
Ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου φιλόζωων εθελοντών για φιλοξενίες αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους

Σελίδα στο Facebook «Προστατεύω και Φροντίζω – Δίκτυο Ζωόφιλων Αγίου Δημητρίου» για την δικτύωση και οργάνωση κοινότητας φιλόζωων Δήμου

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια εθελοντών – ενεργών πολιτών του Αγίου Δημητρίου. Εν τη γενέσει του, στηρίχθηκε πολύ στις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις εκείνων, από την Κοινωνία των Πολιτών, που ήταν – και είναι χρόνια – στο ζωοφιλικό κίνημα.

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου στόχος – εκτός από τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και υγιούς πληθυσμού αδέσποτων – είναι η δημιουργία υπεύθυνων κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων και ζωόφιλων πολιτών που θα σέβονται το περιβάλλον της πόλης μαζί με τα ζώα που αυτό περιλαμβάνει.

Γιατί αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την 4η Οκτωβρίου είναι πως όλα ανεξαιρέτως τα ζώα είναι πλάσματα που χαίρονται, λυπούνται, πονάνε, πεινάνε και διψούν όπως εμείς. Που έχουν ανάγκες και δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα επιβίωσης. Που είναι οι συνοδοιπόροι μας στην πόλη και σε αυτό τον πλανήτη.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.