ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 19:26

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενεργοποιούνται από σήμερα 6 φοροελαφρύνσεις

0 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 10:41

Εξι διατάξεις που προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ στη Βουλή, σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το «βήμα» της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, με την τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα ακόλουθα μέτρα:

1. Κατάργηση του φόρου για παροχές-δωρεές προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους και γονείς, οι οποίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά αξίας μέχρι 800.000 ευρώ

* Το αφορολόγητο όριο για δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή κινητής και ακίνητης περιουσίας είτε από γονέα σε παιδί είτε μεταξύ συζύγων είτε μεταξύ μερών συμφώνου συμβίωσης είτε από παππού ή γιαγιά σε εγγόνι είτε από παιδί σε γονέα αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ. Μέχρι και χθες, για κάθε δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή περιουσίας προς μία εκ των παραπάνω κατηγοριών συγγενών, το τμήμα αξίας της περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ φορολογείται με 1%, το τμήμα αξίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 5% και το τμήμα αξίας πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Από σήμερα, το τμήμα αξίας μέχρι τα 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο και τυχόν επιπλέον ποσό αξίας πάνω από τα 800.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%.

* Γονική παροχή χρηματικού ποσού ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ή από παππού-γιαγιά προς εγγόνι ή από παιδί σε γονέα συνολικού ύψους μέχρι 800.000 ευρώ, εφόσον πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα είναι πλέον αφορολόγητη, ενώ μέχρι σήμερα φορολογείται με 10% από το πρώτο ευρώ. Η απαλλαγή μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει αν τα μετρητά δίδονται χέρι με χέρι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ του μεταβιβαζόμενου ποσού.

2.  Παράταση ισχύος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ο μειωμένος από το 24% στο 13% συντελεστής ΦΠΑ για τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

3.  Μείωση του ΦΠΑ για τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού

Από σήμερα 1η Οκτωβρίου μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών από τα γυμναστήρια και τις σχολές εκμάθησης χορού. Η μείωση αυτή θα ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

4.  Μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές Μειώνεται σε μόνιμη βάση, από το 13% στο 6%, ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή. Ως «ζωοτροφές» νοούνται ενδεικτικά τα άχυρα και οι φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, τα γογγύλια, τα κτηνοτροφικά τεύτλα, οι κτηνοτροφικές ρίζες, οι χορτονομές, τα τριφύλλια, τα κτηνοτροφικά λάχανα, οι χορτονομές λούπινου, βίκου και τα παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και το καλαμπόκι. Εξαιρούνται οι τροφές για σκύλους και γάτες.

5.  Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

Επέρχεται μείωση 50% στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και ενεργοποιούνται κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

6.  Παράταση αναστολής της επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.