ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 19:51

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΘ - Τσίπρας: Θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση των κοινωνικών εκπροσώπων και της μεσαίας τάξης

0 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:22

Τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέσα από ένα νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για την ΔΕΘ υιοθετώντας μάλιστα και το σύνθημα “Νέα Αρχή”.

Με επαναλαμβανόμενες αναφορές στην "μεσαία τάξη" ο κύριος Τσίπρας είπε πως στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσει, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, φορέων, οι νέοι και εκπρόσωποι της "μεσαίας τάξης", αυτής της τάξης που στην προηγούμενη θητεία του είχε στήσει στην κυριολεξία στον τοίχο, υπερφορολογώντας την συνειδητά και στέλνοντάς την στον οικονομικό αφανισμό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων μιλώντας για προσωπικότητες που θα υπουργοποιηθούν και οι οποίες δεν θα ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά θα έχουν καταξιωθεί από την κοινωνική συμμετοχή τους και τη δράση τους, όπως επίσης και από τη συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη και την οικονομική σκέψη. Προχωρώντας την σκέψη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ “ήδη εργαζόμαστε γι’ αυτόν τον σκοπό πρακτικά αλλά και αποτελεσματικά”.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύτηκε ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και το κράτος καθώς στόχος του είναι να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που είναι το “Νέα Αρχή”. “Σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μία νέα αρχή. Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή” ανέφερε χαρακτηριστικά,  προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που κάνει λόγο και κλοπή αφού αυτό ήταν το σύνθημα του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2015.

Για τη "μεσαία τάξη" επιπροσθέτως, κατηγόρηση των πρωθυπουργό  πως “δεν έχουν καμία σχέση μαζί της όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ”. Σημείωσε με νόημα πως οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη κράτησαν τη χώρα στις δύσκολες στιγμές “ οι άνθρωποι του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας”.

Πρόσθεσε με νόημα ότι μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτημόνες του κ Μητσοτάκη για τα συμφέροντα των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα εργάζεται , αλλά οι άνθρωποι που σηκώνονται το πρωί για να πάνε στη δουλειά και τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης το 2019, υποσχόμενος καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια και λιγότερους φόρους. Όμως, όπως παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν, αλλά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. 

Τα κυριότερα από τα μέτρα του πακέτου Τσίπρα

Παιδεία: Διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών

- Διορισμοί 20.000 δασκάλων και καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
- Ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
- Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
- Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.
- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
- Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
- Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
- Ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
- Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.
- Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Υγεία : Προσλήψεις 15.500 υγειονομικών

- Χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
- Εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
- Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
- Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
- Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
- Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
- Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Εργασιακά : Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

- Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου.
- Κατάργηση Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
- Εγκαθίδρυση ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Αποκατάσταση και διεύρυνση για τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
- Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης.
- Ενίσχυση ξανά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
- Αποκατάσταση του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
- Μετατροπή σε αορίστου χρόνου για τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Μείωση στο όριο των υπερωριών και κατάργηση στον θεσμό της υπερεργασίας.
- Αποκατάσταση και κατοχύρωση θεσμικά του δικαιώματος στην απεργία.
- Πιλοτική εφαρμογή 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
- Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
- Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση

Ακρίβεια: Κατάργηση φόρων στα καύσιμα

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για μηδενισμό σχεδόν του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,  ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και με τους φόρους σε βενζίνη (μείωση 50%) και πετρέλαιο κίνησης (μείωση 20%).

Φορολογικά: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος

- Δεσμεύθηκε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

- Ταυτόχρονα προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους αγρότες δηλαδή σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, καθώς επίσης τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές (προφανώς πέραν των ρυθμίσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση), κ.λπ.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.