ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 22 ΜΑΙΟΥ 2022, 14:11

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 5 το απόγευμα ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους

0 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, 11:02

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ληφθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δήλωσής του αναφέρθηκε στους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την διοχέτευση ενός πόσου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως πακέτο άμεσης στήριξης, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια.

Φωτιές: Με fast track διαδικασίες αποζημίωσεις 500 εκατ. στους πυρόπληκτους

Άλλωστε χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών και η τεχνική προετοιμασία θα συνεχιστεί μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς οι ανακοινώσεις για τους πυρόπληκτους δεν πρέπει να αφήνουν την παραμικρή σκιά ή αμφιβολία είτε για το ύψος των αποζημιώσεων είτε για τη διαδικασία καταβολής τους.

Κατ’ αρχάς γι’ αυτό καθ’ αυτό το «πακέτο» των επιχορηγήσεων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 500 εκατ. Ευρώ ειδικά όσον αφορά σε Αττική και Εύβοια. Αν συνυπολογιστούν οι ζημιές στην Πελοπόννησο, το κόστος για τον Προϋπολογισμό ανεβαίνει πάνω από τα 600 εκατ. Ευρώ. Ως συμπληρωματική χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης.

Πέρα από το στοίχημα της επαρκούς κάλυψης των πυρόπληκτων, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά στην ταχύτητα των διαδικασιών. Αν και το νομικό πλαίσιο του 4797/2021 προβλέπει ειδικές διαδικασίες, με τη συνδρομή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, οι δραματικές εξελίξεις πρόλαβαν την έκδοση των αναγκαίων Αποφάσεων εξ ου και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το «εργαλείο» των προκαταβολών, που ούτως ή άλλως προβλέπεται στο νέο πλαίσιο. Με απλή υπεύθυνη δήλωση (και προφανώς την αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων πολιτών- ακινήτων) θα προχωρά η διαδικασία της άμεσης επιχορήγησης, με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών

Το δυσκολότερο στοίχημα αφορά στην οικονομική/ παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Β. Εύβοιας.

Η αναλυτική καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ αναμένεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών (οπωροκηπευτικά, σύκα κ.λ.π.), ενώ η ολοσχερής καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους «εξαφανίζει» την τοπική μελισσοκομία και ρητινοπαραγωγή. Επιπλέον, η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι προφανής τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα ένα συνολικό καίριο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό της περιοχής, που συνεισφέρει περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.

Το στοίχημα εν προκειμένω είναι αφενός η άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας αφετέρου η ενεργοποίηση ενός «πακέτου» παρεμβάσεων σε βάθος πολλών ετών. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Εύβοια κινούνται πάνω από το μέσο όρο της Επικράτειας.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.