ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 22 ΜΑΙΟΥ 2022, 14:08

ΑΡΘΡΑ

Νόσος του Χασιμότο & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

0 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, 17:56

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στην αποκατάσταση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αλλάζει την πορεία της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Η νόσος του Χασιμότο είναι το πιο κοινό αυτοάνοσο νόσημα.

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή (αυτοαντισώματα), που σταδιακά τον καταστρέφουν και οδηγούν σε υποθυρεοειδισμό.

Πρόκειται για μια νόσο όπου οφείλεται κυρίως σε παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, όπως:
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D
Ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά
Δυσλειτουργία του μεταβολισμού
Ψυχογενές στρες

Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου, όπως και στη πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών.

Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Ένας από τους βασικούς ρόλους της, είναι να ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Λειτουργεί σαν κλειδί και επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης (ζάχαρο) στα κύτταρα.

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κλειδί που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Αριστερά φυσιολογικός μηχανισμός απορρόφησης ζαχάρου: η ινσουλίνη (μπλε σφαίρα) ενεργοποιεί την είσοδο του ζαχάρου (λευκοί κόκκοι) στο εσωτερικό ενός κυττάρου. Δεξιά παρά την ύπαρξη ινσουλίνης ο μηχανισμός απορρόφησης παραμένει κλειστός και δεν επιτρέπει την είσοδο του ζαχάρου.

Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός διασπά την τροφή σε γλυκόζη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει από το αίμα στο εσωτερικό των κυττάρων. Τροφές που μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη (ψωμί, πατάτες, γλυκά) προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, ώστε να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Η συχνή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών, προκαλεί σταθερά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη παρουσία ινσουλίνης, δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό σε αυτήν και η γλυκόζη δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό τους.

Ο οργανισμός αναγκάζεται να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να επιτύχει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που ανατροφοδοτεί το φαινόμενο της αντίστασης.

Πέρα από το ρόλο της στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, τις καύσεις του λίπους και έχει πολλές ακόμη λειτουργίες. Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζεται από τη δράση της ινσουλίνης. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση και στο θυρεοειδή.

Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία και συνδέονται με[1-5]:

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων

Την αυξημένη παρουσία όζων του θυρεοειδούς

Την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού

Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα με νόσο του Χασιμότο

Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους

Την παρουσία χρόνιας φλεγμονής

Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων

Εκδήλωση υπέρτασης

Προ-θρομβωτική κατάσταση

Διαταραχή στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες που μεταφέρουν νευρικά σήματα το νευρικό σύστημα, όπως η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη

Διαταραχή του μικροβιώματος

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με όλα τα παραπάνω και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Διαταράσσει σημαντικό αριθμό μεταβολικών λειτουργιών στον οργανισμό και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και ιδιαίτερα αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντίσταση στην ινσουλίνη: όταν τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, δυσχεραίνοντας την καύση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της εξέλιξης της νόσου του Hashimoto και[6-10]:

Βελτιώνει την ποιότητα ζωής

Διασώζει την υπολειπόμενη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία

Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος

Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη

Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας

Μειώνει το σωματικό βάρος

Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Νόσου του Χασιμότο

Ειδικές εξετάσεις που μετρούν πολύ μικρά μόρια, εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πορεία της νόσου.

Η βελτίωση της μεταβολικής κατάστασης με τη χρήση ειδικών εξετάσεων, η ιατρική παρέμβαση στον τρόπο ζωής και τη διατροφή, βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη συνολική κατάσταση της υγείας ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα του Hashimoto[6,9,10].

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:
την αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με αυτήν

τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
τη διαχείριση της φλεγμονής
την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
διαταραχές στην ορμονική λειτουργία

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων του θυροειδή, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τη χρήση ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και διατροφής με σκοπό τη διόρθωση των ελλείψεων, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση της αντίστασης της ινσουλίνης και του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδή προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.