ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 09:32

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών - Μέχρι πού θα φτάσει το θερμόμετρο

0 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, 09:06

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες ένα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον επερχόμενο καύσωνα. Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανακοίνωσε ότι όλα τα προγνωστικά μοντέλα συνηγορούν στο ότι καταφθάνει «ένα ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα». Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κύμα καύσωνα θα αρχίσει να προελαύνει στη χώρα από σήμερα, Τρίτη 27/07 και πως θα κορυφωθεί το τριήμερο που ξεκινά από το Σάββατο και καταλήγει τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου.

Meteo.gr: Καύσωνας με 44άρια

«Το προαναφερθέν διάστημα πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου» επισημαίνει η ομάδα του meteo.gr.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιοποίησε και ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 26 Ιουλίου - 2 Αυγούστου. «Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο όλα τα σενάρια συμφωνούν με τη βασική εκτίμηση για την εκδήλωση ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα, με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών» επισημαίνει το meteo.gr.

Τι «βλέπει» η ΕΜΥ για τον καύσωνα

Στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα, επισημαίνεται ότι οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021).

Η ΕΜΥ τονίζει πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2.Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3.Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης: Πιθανώς και 45άρια -Θα θυμίσει τον καύσωνα του 1987

Στο μεταξύ, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σφοδρό κύμα ζέστης θα θυμίσει τον καύσωνα του 1987. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», υποστήριξε ότι «από την Τετάρτη ξεκινούν τα δύσκολα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 42 και στους 45 βαθμούς Κελσίου». Ο γνωστός μετεωρολόγος επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η διάρκεια του ισχυρού κύματος καύσωνα, όμως ενδέχεται να πάμε έτσι, με πολλή ζέστη, μέχρι τις 5 ή και 7 Αυγούστου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, το κύμα καύσωνα θα «πυροδοτήσουν» πολύ θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. «Αυτό το κύμα καύσωνα, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα θυμίσει τον μεγάλο καύσωνα του 1987» προσέθεσε.

Καύσωνας: Πού θα ξεπεράσει τους 40-42 βαθμούς η θερμοκρασία

Υπενθυμίζεται ότι στο κύμα καύσωνα του 1987 το κυριότερο πρόβλημα, που οδήγησε σε θανάτους, ήταν η διάρκειά του καθώς κράτησε για 8 ημέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι υποδομές και οι δομές του κράτους είναι σήμερα διαφορετικές, ενώ υπάρχουν και κλιματιστικά. Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, θα περάσουμε πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα», παρότι, προσέθεσε, μπορεί να κρατήσει για 7 έως και 10 ημέρες.

Ο μετεωρολόγος του OPEN εξήγησε ότι το νέο κύμα καύσωνα θα γίνει αισθητό από την Τετάρτη, καθώς θα ξεκινήσουν να καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 38, 40 και 42 βαθμών Κελσίου. «Τα δυσκολότερα όμως θα έρθουν το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να σκαρφαλώσει στους 44 με 45 βαθμούς η θερμοκρασία σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40-42 βαθμούς στις παρακάτω περιοχές:

εσωτερικό κεντρικής Μακεδονίας
εσωτερικό Θεσσαλίας
Αγρίνιο
Πύργο Ηλείας
Αργολίδα
Λακωνία
Μεσσηνία
νότια τμήματα Κρήτης
εσωτερικό Ρόδου – Λήμνο 38-40

Στις κόκκινες περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική. Να σημειωθεί ότι για το κέντρο της Αθήνας, το αυτοματοποιημένο μοντέλο του meteo.gr «δίνει» 42άρια το Σάββατο:

«Πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το πολύ θερμό κύμα» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαρουσάκης.

Οδηγίες για τον καύσωνα από την Πολιτική Προστασία

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.