error: -2147217833
source: Microsoft OLE DB Provider for SQL Server
description: Arithmetic overflow error converting IDENTITY to data type int.
ΓΔ: 894,74 0,69% EUR/USD: 1,1599

ΒΟΥΛΑ

Ο δήμος βάζει φρένο ατα σχέδια της εκκλησίας για τα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη

1 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, 19:39
Τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση 289 στρεμμάτων της φερόμενης ως Εκκλησιαστικής Περιουσίας στη Βουλιαγμένη αποφάσισε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Μια ιστορική απόφαση για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας ως πράσινου προαστίου και την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Βουλιαγμένης, αλλά και για την αποτροπή ενός κύματος άναρχης δόμησης που θα αλλοίωνε ανεπιστρεπτί τον σημερινό χαρακτήρα και φυσιογνωμία της πόλης, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την υπ’ αριθμ. 199/2021 απόφαση του, στις 21 Ιουλίου 2021.

Μετά από τεχνική και νομική προετοιμασία 5 ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την επανεπιβολή ρυμοτικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου).

Όπως ανέλυσε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξειδίκευσε κατόπιν η επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, κα. Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%). Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει διαχρονικά, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο».

Οι διοικήσεις της πρώην Κοινότητας και Δήμου Βουλιαγμένης, υπό τους δημάρχους Πατρίκιο Καραγεώργο και Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπως ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων. Η αδυναμία ωστόσο, του Δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης. Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης μας». Επιπλέον, ευχαρίστησε την Νομική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Δόμησης και τους συνεργάτες του Δήμου για την άρτια εργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η μεγάλη αυτή μάχη θα αποβεί σε όφελος της πόλης.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Vasso 23.07.21
Επιτέλους! Ένας δήμαρχος που τόλμησε να τα βάλει με τα συμφέροντα των ιερών πατέρων! Μαζι σας. Οχι μονο εχει λάβει περισσότερα η εκκλησια, επιπροσθέτως ο ρόλος της διαφέρει απο εκείνο που πρεσβεύει σημερα! Που ειναι το πνευματικό της εργο; Μηπως μετετράπη σε real state εταιρεία αυθαίρετα; Που ειναι η ευαισθησια στο περιβάλλον των πατέρων του λαού ? Περπατω καθημερινα στη Φασκομηλια. Κάτοικος Βάρκιζας. 7312
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.