ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 09:18

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Επένδυση Ελληνικού: Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης 0 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 22:55

Κατάληψη του δημαρχείου Ελληνικού - Αργυρούπολης από αναρχικές ομάδες

Επειδή κάποιοι έχουν κοντή μνήμη...

Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε, ύστερα από περίπου 8 χρόνια παλινωδιών η μεταβίβαση της έκτασης του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού στην Lamda Development ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι εργασίες.

Η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνολικής αξίας 8 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αλλάξει τα κοινωνικό -οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της Αττικής και θα προσδώσει ένα θετικό "momentum" για την ελληνική οικονομία σε ξένους επενδυτές και fund.

Υπoυργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό Α.Ε, ήταν οι δημόσιοι φορείς που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της επενδυτικής διαδικασίας. 

Κάποιοι όμως ξεχνάνε την σημασία της τοπικής κοινωνίας στην πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Σκουριές, Κασσιόπη Κέρκυρας, Aφάντου Ρόδος, Costa Navarino Μεσσηνία, μερικές επενδύσεις στις οποίες, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στην πραγματοποίησή τους με κόστος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο για την Ελληνική οικονομία όσο και για τις ευρύτερες τοπικές οικονομίες.

Πρωταγωνιστές στις αντιδράσεις σχεδόν πάντοτε, τοπικοί παράγοντες, δήμαρχοι και στελέχη όλων των κομματικών αποχρώσεων που έβαζαν το μικροπολιτικό όφελος πάνω από την πρόοδο της κοινωνίας που εκπροσωπούσαν.

Το Ελληνικό και η Αργυρούπολη ήταν ανέκαθεν κεντρο-αριστεροί δήμοι και ιδιαίτερα το Ελληνικό με 31 χρόνια διοίκησης αριστερών δημάρχων, οι οποίοι είχαν γαλουχήσει ολόκληρες γενεές να μάχονται εναντίον των κακών "καπιταλιστών" που έρχονται να υφαρπάξουν "την γή μας για ένα κομμάτι ψωμί."

Το μακρινό  2012 όπου και παρουσιάστηκαν τα πρώτα σχέδια υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς όλων των κομμάτων, από την τότε δημοτική αρχή του αριστερού δημάρχου Χρ. Κορτζίδη φανατικό πολέμιο των επενδύσεων, από δημοσιογράφους που εξυπηρετούσαν διάφορα συμφέροντα και επιχειρηματικούς ομίλους που δεν έβλεπαν με καλό μάτι το οραματικό σχέδιο του κ. Λάτση.

Τότε το 90% των δημοτών Ελληνικού και το 70% των δημοτών της Αργυρούπολης ήταν από σφόδρα αντίθετοι μέχρι πολύ επιφυλακτικοί για την συγκεκριμένη επένδυση.

Ίσως ο μοναδικός πολιτικός που στάθηκε από την αρχή  υπέρμαχος του συγκεκριμένου σχεδίου, (από το 2012, όταν βρισκόταν στην θέση της αντιπολίτευσης στον δήμο) ακόμα και όταν ήταν της "μόδας" να επιτίθεσαι στην επένδυση στο πρ. Αεροδρόμιο, ήταν ο σημερινός δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσνταντάτος.

Το 2014, έτος ορόσημο για το μέλλον της περιοχής, ο Γιάννης Κωνσταντάτος εκλέγεται δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στην θέση του Χρ. Κορτζίδη.


Ενημέρωση κατοίκων στο Ελληνικό, λίγο πριν την επίθεση αναρχικών 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, δέχεται ένα ανηλεή πόλεμο από τεράστια επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ο λόγος;

Συνέχισε να υπερασπίζεται την επένδυση στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως την μοναδική διέξοδο ενός φτωχού δήμου να αναπτυχθεί.

Δέχθηκε προσωπικές απειλές, τραμπουκισμούς, καταλήψεις από ακροαριστερές ομάδες στο δημαρχείο του, εμπρηστικούς μηχανισμούς, συκοφαντίες και πολλά ακόμα που δεν μπορούν να αναφερθούν δημόσια.


Τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο Δήμαρχος

Όμως δεν έκανε πίσω, δεν έβαλε το πολιτικό κόστος μπροστά από την πρόοδο της πόλης του.

Ο Δήμαρχος βγήκε ανοιχτά στην κοινωνία και είπε αυτό που πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο για τον τόπο του, με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Η μεταστροφή της κοινωνίας υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης ήταν εντυπωσιακή και θα πρέπει να διδάσκεται ως "Case Study" σε πανεπιστήμια πολιτικών επιστημών και επικοινωνίας.


Ενημέρωση κατοίκων στο Ελληνικό για την επένδυση στο πρ. Αεροδρόμιο

Η εκκίνηση των έργων και τα διθυραμβικά σχόλια του εγχώριου και ξένου τύπου, ύστερα από 7 χρόνια αγώνων, τον δικαίωσαν.
Όπως ο ίδιος λέει, αν μία επένδυση δεν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Αυτά προς το παρόν, για να θυμούνται οι παλαιότεροι, και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Εν καιρώ θα πούμε και άλλα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.