ΓΔ: 894,74 0,69% EUR/USD: 1,1599

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Έλληνικό: Μετά από 7 χρόνια έπεσαν οι υπογραφές για την εμβληματική επένδυση

0 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 13:37

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Την Παρασκευή 25/6 στις 12.00, το Ελληνικό, μετά από 7 χρόνια, πέρασε στην Lamda Development. 

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώθηκε σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.


Από αριστερά: ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Από τον Ιούλιο ξεκινούν οι πρώτοι διαγωνισμοί 

Το σημερινό οικονομικό κλείσιμο του deal επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ξεκινούν τον Ιούλιο οι πρώτοι διαγωνισμοί για την υλοποίηση έργων υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά θα βγουν στην αγορά φέτος και το 2022. Στην καρδιά του έργου βρίσκονται και τα κτιριακά έργα και γι’ αυτό η Lamda δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρία θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή παρουσίαση στις 7 Ιουλίου για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του Marina Tower που θα είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο. Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου και θα αφορά στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου και στα αρχιτεκτονικά σχέδια της Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα ακολουθεί σειρά αντίστοιχων παρουσιάσεων για τις οικιστικές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου, τις ξενοδοχειακές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου, το σύγχρονο πάρκο αθλητικών εγκαταστάσεων, το εμπορικό κέντρο Λεωφ. Βουλιαγμένης, τον πύργος πολλαπλών χρήσεων Λεωφ. Βουλιαγμένης, το Μητροπολιτικό Πάρκο κτλ.

Σκοπός της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι οι συνεργασίες με τους κορυφαίους στον κλάδο τους παίκτες. Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους, όπως η TΕΜΕΣ και η Fourlis και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανακοινωθούν συμφωνίες σε τομείς, όπως ο αθλητισμός (250 στρέμματα αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ακαδημιών αθλητισμού), η εκπαίδευση (η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με τα καλύτερα εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα, αλλά και με ιδρύματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση), η υγεία και ευεξία. Οι αναπτύξεις αυτές θα αναδείξουν την χώρα και θα ενισχύσουν τον τουρισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: O δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις

Στον δήμο μας ξεκινάει η μεγαλύτερη επένδυση στην Ν/Α Ευρώπη. Μια επένδυση 9 δις που θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα όχι μόνο στην πόλη μας και στην Αττική,  αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη.

Τα τελευταία 75 χρόνια με τη λειτουργία του αεροδρομίου στο Ελληνικό, αναπτύχθηκαν οι όμοροι δήμοι επιχειρηματικά και τουριστικά αποκομίζοντας τεράστια έσοδα. Ο δήμος Ελληνικού εξαιτίας του αεροδρομίου δεν είχε ανάλογη εξέλιξη.  Σήμερα, όμως από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και πρωτεύουσα των επενδύσεων.

Εντός των ορίων μας θα πραγματοποιηθεί πληθώρα έργων που θα καταστήσουν των δήμο μας επίκεντρο μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων, που θα αλλάξουν στην κυριολεξία την φυσιογνωμία του και θα αποφέρουν έσοδα.  Έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Η επένδυση του Ελληνικού ουσιαστικά αποτελεί την επέκταση και ανάπλαση της σημερινής πόλης, και θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος - επιτέλους έπειτα από πολλά χρόνια - του Κάτω Ελληνικού με το Άνω που μέχρι τώρα χωρίζονταν από τον αεροδριάδρομο του πρώην αεροδρομίου.

Οι κάτοικοί μας θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης και επιτέλους ο δήμος μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και προσβάσιμο για όλους, παραλιακό μέτωπο.

Παράλληλα όμως περιμένουμε την Ελληνική Κυβέρνηση με την υπογραφή της σύμβασης να υλοποιήσει και τις δεσμεύσεις της απέναντι στον δήμο μας και στις ανάγκες της κοινωνίας.

O δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το παρόν αλλά και το μέλλον του.  Οι δικές μας ενέργειες από εδώ και στο εξής θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών και το μέλλον των παιδιών μας.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.