ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 09:25

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιες 2021 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

0 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 13:26

Τις απαντήσεις για τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη Λογοτεχνία στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι του ΕΠΑΛ δίνουν οι Νίκη Καραδήμου, Ελένη Μπασδούλη και Στάθης Ψυρρόπουλος του Εκπαιδευτικου Οργανισμού ΡΟΜΒΟΣ. 

Τα θέματα ήταν βατά, κατανοητά με σαφήνεια ως προς τα ζητούμενα. Τόσο το λογοτεχνικό όσο και το μη λογοτεχνικό μέρος απαιτούσαν κατάλληλη προετοιμασία και σφαιρική κατάκτηση της διδακτέας ύλης. Για έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο κρίνονται ικανοποιητικά.

A1. Ο αρθρογράφος παρουσιάζει τις αρνητικές πτυχές του επαγγελματικού αθλητισμού. Συγκεκριμένα αναφέρει την αποχώρηση μιας αθλήτριας από την ενεργό δράση λόγω κατάρρευσης της ψυχικής της υγείας. Ενδεικτικά γεγονότα της ψυχολογικής πίεσης αποτέλεσαν οι απειλές από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης και ο υποβιβασμός της σε προϊόν επιτυχίας. Με αφορμή το ψυχολογικό βάρος της αθλήτριας για επιτυχία, ο συντάκτης αναδεικνύει τη μηχανοποίηση των αθλητών και προτρέπει να γίνει γνωστή η περιπέτεια στο ευρύ κοινό.

Α1.β. Μέσα πειθούς σύμφωνα με τα οποία επιτυγχάνεται η επίκληση στο συναίσθημα αποτελούν:
• Η χρήση ρητορικών ερωτημάτων ( ‘‘Τελικά… απάνθρωπη;’’ και ‘‘Μήπως… αυτοματοποίηση;’’)
• Η χρήση μεταφορών (‘‘ σκοτεινές πλευρές του αθλητισμού’’ και ‘‘βγάζει στην επιφάνεια’’)
Α2.α. Ειδικούς: Ειρωνεία
Προϊόν: Μεταφορά

Α2.β. Αποχώρησε: εγκατέλειψε
Κυρώσεις: ποινές
Προσωπικό: ατομικό

Α3.
α) Δυσκολίες
• Ψυχολογική πίεση
1. Έλλειψη προσωπικού χρόνου
2. Αυστηρό πρόγραμμα διατροφής
3. Αμβλύνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις
4. Μηχανοποιημένος τρόπος ζωής
5. Πίεση από οικογενειακό περιβάλλον και πίεση για επίτευξη στόχων από τους προπονητές
6. Κατακλυσμός αθλητή από αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με μελλοντικές αποτυχίες
• Σωματική πίεση
1. Διαρκής σωματική καταπόνηση από εξαντλητικές προπονήσεις
2. Υποχρεωτική χορήγηση ουσιών που ενισχύουν την αθλητική επίδοση
3. Συχνοί τραυματισμοί και πρόωρη επάνοδος χωρίς την ανάλογη αποκατάσταση
4. Υποβολή σε περαιτέρω προπονήσεις πέραν του αθλήματος που ειδικεύεται ο αθλούμενος
5. Μαρτυρίες για χρήση βίας

• Πνευματική πίεση
1. Πνευματική μονομέρεια που στερεί την σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου
2. Εξάντληση των πνευματικών αποθεμάτων ενέργειας

β) Προσόντα
1. Υπομονή και πίστη στον εαυτό του
2. Σφυρηλάτηση ενός κριτικού πνεύματος για ορθή αξιολόγηση των ορίων του και των συνθηκών
3. Αυτογνωσία και εσωτερική ελευθερία
4. Αποδοχή της ενδεχόμενης ήττας ως στοιχείο εξέλιξης και προσωπικής ωρίμανσης
5. Προσήλωση σε ηθικές και κοινωνικές αξίες και πίστη στο αθλητικό ιδεώδες
6. Διαχείριση κοινής γνώμης με διαχωρισμό της ανυπόστατης από την καλοπροαίρετη κριτική

Β1. Στο ποίημα εκτυλίσσεται η ύστατη προσπάθεια ενός δρομέα να επιτύχει το στόχο του. Αναλυτικότερα, αποπειράται να υπερβεί τις δυσκολίες απομακρύνοντας κάθε δικαιολογία, σκέψη και φόβο. Ξεπερνά ακόμη και τις αντιδράσεις του κοινού που φαίνεται πως φοβάται και μέσα σε ένα κλίμα υπερδιέγερσης δεν βλέπει πλέον κανέναν. Στο τέλος πετυχαίνει τον στόχο του όμως η αίσθηση της μοναξιάς που νικά.

Β2.α. Στο ποίημα κυριαρχεί ο βιωματικός χαρακτήρας καθώς αφορά την προσωπική εμπειρία και προσπάθεια ενός δρομέα. Συγκεκριμένα, η χρήση του α΄ ενικού προσώπου καθιστά έντονο το βιωματικό στοιχείο (‘‘κόψω το νήμα’’) και προσθέτει ζωντάνια αμεσότητα και παραστατικότητα. Πρόσθετα, η χρήση μεταφορών (‘‘να ξεχρεώσω τη ζωή μου’’) φανερώνουν το πόσο έντονη ήταν η επιθυμία του αθλητή που έχει συσχετίσει όλη του τη ζωή με τον αγώνα. Τέλος, η χρήση συναισθηματικά φορτισμένων λέξεων ( ‘‘χωρίς δεύτερες σκέψεις… χωρίς φόβους και κρατήματα’’) φανερώνουν την ένταση των συναισθημάτων του.

Β2.β. Στη δεύτερη στροφή του ποιήματος κυριαρχεί μία οπτική εικόνα στους τέσσερις τελευταίους στίχους (‘‘Οι κερκίδες πυκνοκατοικημένες… κυρίως με τους ηττημένους’’) Αναλυτικότερα, μέσα από αυτή παρουσιάζεται πλήθος κόσμου καθισμένο στις κερκίδες έτοιμο να κρίνει κάθε αθλητή. Δεν ξεχωρίζουν πρόσωπα αλλά χρώματα που χειροκροτούν τους νικητές και χλευάζουν τους ηττημένους. Η εικόνα αυτή ευαισθητοποιεί την συναισθηματική κατάσταση του αθλούμενου. Συγκεκριμένα, αναδεικνύει την ψυχολογική ένταση η οποία προκύπτει από το γεγονός των θεατών που είναι έτοιμοι να τον κρίνουν. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί ‘‘άπληστοι’’ και ‘‘αυστηροί’’ επιτείνουν την συναισθηματική ένταση και το φόβο μήπως βρεθεί στην θέση των ηττημένων.

Β3. Ο ήρωας εκδηλώνει με εξομολογητικό τόνο τις σκέψεις και την αγωνία του για την πολυπόθητη νίκη κατά την τελευταία κούρσα του.

Α μέρος :
Στην πρώτη στροφή:
• με ενοχικό τρόπο απαριθμεί τις δικαιολογίες που του στέρησαν ενδεχομένως σε προηγούμενους αγώνες τη νίκη , όπως είναι η βιασύνη των αφετών , η απρόοπτη θλάση ,η υγρή ατμόσφαιρα και η κακή φόρμα του ίδιου.
• παρουσιάζεται εξουθενωμένος ψυχικά από το κυνήγι του πρωταθλητισμού και των απότοκών του όπως ο ανταγωνισμός , η διαρκής σύγκριση , η εστίαση της προσοχής στην κοινή γνώμη και την κοινωνική αναγνώριση
• απογοητευμένος από τις ήττες του παρελθόντος , με αποτέλεσμα την εξασθένιση της αυτοεκτίμησής του

Στη δεύτερη στροφή:
• διατηρεί μια πεισματικά αποφασιστική και τολμηρή απαλλαγμένη από φόβους και αμφιβολίες στάση με σκοπό να αποδείξει με τη νίκη του στους αυστηρούς και δίχως ενσυναίσθηση θεατές την αξία του.
• ο ήρωας αισθάνεται ότι μόνο η νίκη είναι δυνατή να του χαρίσει την αναγνώριση και τη δικαίωση για την αφιέρωση της ζωής του στον αθλητισμό (‘’πρώτος το νήμα …τη ζωή μου’’).

Β μέρος:
Κατά τη γνώμη μου, η στάση του ήρωα δεν είναι αρκετή για να εμπνεύσει τους νέους της γενιάς μας. Διότι:
→ ο ήρωας αντιπροσωπεύει το άτομο που έχει λησμονήσει την ουσιαστική αξία του αγώνα και της προσπάθειας στη ζωή εξαιτίας της πίεσης που του ασκεί η κοινωνική καταξίωση και η κοινωνική κριτική
→ η πίεση αυτή έχει εισχωρήσει στην ψυχοσύνθεσή του σε τέτοιο βαθμό , που και ο ίδιος κατέληξε να συνδέει την αυταξία του μόνο με τη νίκη και την επιτυχία (να ξεχρεώσω τη ζωή μου)
→ η υπερβολική καταπόνηση του σώματος (απρόοπτη θλάση) δεν ενδείκνυται για μια ορθή στάση ζωής και έμπνευσης για έναν νέο με εσωτερική ισορροπία, σύνεση και μέτρο.

Συμπερασματικά, οι νέοι της γενιάς μας χρειάζονται υγιή πρότυπα που θέτουν μεν στόχους , αγωνίζονται με θάρρος γι’αυτούς , αλλά προπάντων είναι εσωτερικά ελεύθερα αφού ωριμάζουν μέσα από τη διαρκή εναλλαγή της νίκης και της ήττας στη ζωή τους, γεγονός που τα θωρακίζει ψυχικά και πνευματικά.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.