ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 09:15

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Καλλιάνος: Επιβεβλημένη η παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου

0 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 09:05

«Επιβεβλημένη" χαρακτήρισε την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στο Δήμο Ταύρου - Μοσχάτου ο βουλευτής του νοτίου τομέα της Ν.Δ. Γιάννης Καλλιάνος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου ζητά το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θράκης και Κορυζή και ανήκει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, για κοινωνική και πολιτιστική αξιοποίηση. 

Στην απάντησή του το Υπουργείο Πολιτισμού υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει, από πλευράς αρμοδιοτήτων του, στο αίτημα του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου για την παραχώρηση του κτηρίου, τηρώντας την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, με την έγκριση προτεινόμενων χρήσεων και έργων ανάδειξης από τα αρμόδια όργανά του.

Η ερώτηση 

Η περιοχή του Νότιου Τομέα Αθηνών που συγκροτεί στις μέρες μας τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου χαρακτηρίζεται από  ακραίωνη ιστορία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ότι από εδώ διέρχονταν στην αρχαιότητα τα Μακρά Τείχη, εμπνευσμένο οχυρωματικό έργο της κλασικής εποχής που προστάτευε την αρχαία Αθήνα και τους δύο κύριους λιμένες της, τον Πειραιά και το Φάληρο.

Στη νεότερη Ελλάδα, και ειδικά από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, η περιοχή -με δεδομένο ότι τη διέσχιζε η στρατηγική συγκοινωνιακά οδός Πειραιώς που η κατασκευή της είχε ολοκληρωθεί το 1836- άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά ακολουθώντας τη γοργή ανάπτυξη της Αθήνας μετά τον ορισμό της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε ατμοκίνητος σιδηρόδρομος, που σήμερα έχει εξελιχθεί στη γραμμή 1 του Μετρό, ξεκίνησε το 1869 τα δρομολόγιά του συνδέοντας τον Πειραιά με το Θησείο, με τον σταθμό του Μοσχάτου να λειτουργεί λίγα μόλις χρόνια μετά, το 1880.

Εντός των ορίων αυτής της ιστορικής περιοχής, του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, βρίσκεται ένα εμβληματικό κτήριο, άρρηκτα συνδεδεμένο επί έναν αιώνα μαζί της.

Το κτήριο του ΕΟΜΜΕΧ. Συγκεκριμένα, το 2022 θα κλείσουν 100 χρόνια από το 1922, έτος που σηματοδοτεί τη σύνδεση έκτοτε και μέχρι σήμερα αυτού του πολύ σημαντικού κτηρίου με τους κατοίκους του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Το κτήριο του ΕΟΜΜΕΧ διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο από τη δεκαετία του 1920 στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού συνδέθηκε με τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922, διατηρώντας την εξαιρετική θέση του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Είναι εύλογο και βάσιμο επομένως το αίτημα για παραχώρηση αυτού του ιστορικού κτηρίου στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου για κοινωνική και πολιτιστική αξιοποίηση.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου είχε λάβει ομόφωνα την απόφαση να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στους τότε αρμόδιους φορείς για τη μεταβίβαση του κτηρίου του ΕΟΜΜΕΧ στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση ενώ είχε αναφερθεί και στους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης για κοινωφελείς σκοπούς.

Είναι σαφές ότι η πορεία στον χρόνο αυτού του κτηρίου, η έντονη και διαχρονική σύνδεσή του με τον τόπο, τους ανθρώπους και την ιστορική μνήμη επιτάσσει η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διορθώσει λάθη και ολιγωρίες άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων και να αποδώσει αυτό το κτήριο ως έναν χώρο πολιτισμού στους συμπολίτες μου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται η κυρία και οι κύριοι Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν σε όλες εκείνες τις επιβεβλημένες και απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί το κτήριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου για κοινωνική και πολιτιστική αξιοποίηση;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Καλλιάνος 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.