ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 10:03

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Έκτακτη συνεδρίαση ΣΠΑΥ: Πυρά Κωνσταντάτου για χρηματοδοτήσεις που καθυστερούν

0 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 18:41

Όλα τα είχε η έκτακτη ολομέλεια του ΣΠΑΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, με κύριο θέμα την προστασία του Υμηττού. Είχε πάθος, παλμό και κυρίως τα λόγια έξω από τα δόντια.

Πρώτος και καλύτερος ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ που απέδειξε ότι είναι ένας Δήμαρχος που ξέρει να βάζει το συμφέρον που υπηρετεί, του Υμηττού στην προκείμενη περίπτωση, πάνω από όλους και όλα.

Μεγάλος απών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προς μεγάλη έκπληξη όλων των Δημάρχων, όχι μόνο δεν παρέστη άλλα έκανε περιήγηση στη Νότια Αθήνα, ξεχνώντας.... να έρθει στο πιο σημαντικό meeting για τον Υμηττό.

Τον Υμηττό που έχει δεχθεί ήδη 15 φωτιές το τελευταίο διάστημα και που όπως παραδέχθηκε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, πρώτος ο ΣΠΑΥ και οι δυνάμεις των Δήμων είναι αυτές που παρεμβαίνουν άμεσα και είναι ο ΣΠΑΥ που για πρώτη φορά, όπως παραδέχθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι δημόσια, έχει κάνει τόσο εκτενές  έργο συντήρησης, αποψίλωσης και καθαρισμού.Την ίδια στιγμή, ο ΣΠΑΥ, ο πρώτος Σύνδεσμος της χώρας, κατέθεσε εμπεριστατωμένα και οργανωμένα, μελέτες ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότησή του από το "Αντώνης Τρίτης" και αντί το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει τον Σύνδεσμο μπροστάρη και πρότυπο, όχι μόνο δεν έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση που ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος είχε εξαγγείλει, με την αποχώρησή του πάγωσε και σήμερα, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί εγκαίρως, αγνόησε την ολομέλεια και τους Δημάρχους του ΣΠΑΥ.

Απ' ότι φαίνεται για τον κύριο Πέτσα είναι σημαντικότερα τα έργα ανάπλασης στον παραλιακό δήμο που βρέθηκε σήμερα και για τα οποία υποσχέθηκε στήριξη και έκτακτη χρηματοδότηση, από την προστασία του Υμηττού, του πράσινου περιβάλλοντος για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει κάνει επανειλλημένες αναφορές, για την ανάπτυξη και προστασία του.   

Στη θέση του τα... "άκουσε" ο Γ.Γ. Μ. Σταυριανουδάκης ο οποίος είπε  διάφορες δικαιολογίες, αλλά όπως δήλωσε ο Γ. Κωνσταντάτος αν δεν εγκρίνει την χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία ο κύριος Πέτσας, θα είναι υπεύθυνος πλέον για τις φωτιές, και δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδώσει τον ΣΠΑΥ στη διαχείρισή του.

Η συνεδρίαση

Η ειδική συνεδρίαση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), έγινε υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με θέμα την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών πρόληψης που υλοποιεί ο ΣΠΑΥ και τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης που πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του Υμηττού.

Την έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού άνοιξε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος είπε ότι εφ' όσον εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί η πρόταση που υπέβαλλε ο ΣΠΑΥ στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, θα μιλάμε για ένα πάρα πολύ ασφαλή, όμορφο και πολύ καλά φυλαγμένο ορεινό όγκο, ο οποίος θα αποτελέσει και πρότυπο για το πως τα περιαστικά δάση και βουνά πρέπει να οργανώνονται. 

Αναφερόμενος στην προεδρία του Γιάννη Κωνσταντάτου είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη, αφού η επιλογή τους στο πρόσωπο του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης για την προεδρία του ΣΠΑΥ δικαιώνεται από την μέχρι τώρα πορεία της διοίκησης Κωνσταντάτου. Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος στην εισαγωγική του ομιλία ευχαρίστησε τους Δημάρχους - μέλη του Συνδέσμου τονίζοντας ότι ο Σ.Π.Α.Υ. είναι μια οικογένεια, "είμαστε 11 Δήμοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δουλεύουμε ισότιμα όλοι για τον ίδιο σκοπό που δεν είναι άλλος από την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού μας».

Κάνοντας μια σύντομη καταγραφή των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τους καθαρισμούς δρόμων, την συντήρηση δικτύου, τις αποψιλώσεις, τη δασοπροστασία, ο Γ. Κωνσταντάτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς με ευθύνη της Πολιτείας και των υπηρεσιών της δεν έχουν προχωρήσει στην έγκριση μια σειράς προτάσεων του Σ.Π.Α.Υ. που αφορούν στην θωράκιση της προστασίας του Υμηττού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε στα μέσα Ιουνίου, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και με αυτούς τους ρυθμούς των εγκρίσεων χάνεται πολύτιμος χρόνος. Χρειαζόμαστε εργαλεία για να παλέψουμε όλοι μαζί οι Δήμαρχοι και είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στη λύση».

Στο σημείο αυτό εξήρε την προσφορά των εθελοντικών ομάδων των Δήμων, σημειώνοντας ότι «σε 15 εστίες πυρκαγιάς στον Υμηττό, οι πρώτοι που έσπευσαν ήταν οι εθελοντές μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό».

«Είμαστε οργανωμένοι και το αποδεικνύουμε αλλά δεν είναι δυνατόν ο Σ.Π.Α.Υ. να ανταποκρίνεται και κάποιοι να μην κάνουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντάτος, φέρνοντας για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου να αποκτήσει ο Υμηττός το δικό του Δασαρχείο.

Την απουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος προσκλήθηκε από τον Σύνδεσμο, σχολίασε αρνητικά και απευθυνόμενος στον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ πρώην αυτοδιοικητικό Μιχάλη Σταυριανουδάκη είπε ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί στην περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εισηγήσεις του ΣΠΑΥ για χρηματοδότηση απαραίτητων έργων και εξοπλισμού. 

“Δεν είναι απειλή" τόνισε, "είναι ηθική δέσμευση να αφήσω αυτή τη θέση επειδή αρνούμαι να διεκδικώ ένα "ξεροκόμματο" για την προστασία του βουνού μας”.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε ακόμη ότι ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν τον συναντά, παρά τις “ενοχλήσεις” του.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 14,2 εκατ. ευρώ ως πακέτο παρεμβάσεων για το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” χωρίς να έχει λάβει την παραμικρή απάντηση από την πολιτική ηγεσία ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες αν οι προτάσεις θα εγκριθούν ή όχι.

“Οι πληροφορίες μας είναι ότι θα απορριφθούν”, είπε. Είπε ακόμη ότι πρότασή του για έκτακτη χρηματοδότηση του ΣΠΑΥ ύψους 100.000 ευρώ, την οποία έκρινε ως ζωτικής σημασίας για τη φετινή δύσκολη αντιπυρική περίοδο, απερρίφθη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πρέπει να υπάρχει συνέχεια σε κεντρικά θέματα πολιτικής βούλησης  

"Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι κοντά σας γιατί όταν ήμουν στο υπουργείο Εσωτερικών είχαμε δημιουργήσει μια εποικοδομητική συνεργασία. Είχα επισκεφθεί το χώρο του Συνδέσμου και είχα διαπιστώσει πως έχουν γίνει πολύ σοβαρές ενέργειες για την αναβάθμιση, την ανασυγκρότηση και την προστασία του ορεινού  του Υμηττού. Σας συγχαίρω για τη δουλειά που κάνετε. Ιδιαιτέρως συγχαίρω τις εθελοντικές οργανώσεις και την Πυροσβεστική Υπηρεσία". 

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αφού επιβεβαίωσε το σταθερό του ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στον Υμηττό είπε ότι η παρουσία του στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΠΑΥ συμβολίζει και τις πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες διασφαλίζουμε τη συνέχεια του κράτους. 

"Δεν πιστεύω" είπε, "ότι επιτρέπεται όταν αλλάζει ένας υπουργός σε κεντρικά θέματα πολιτικής βούλησης να αλλάζει ότι αφορά την ουσία των ακολουθούμενων πολιτικών"

O πρώην υπουργός Εσωτερικών επί των ημερών του οποίου συστάθηκε το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είπε πως όταν δημιουργήθηκε το μεγάλο αυτό πρόγραμμα εντάχθηκαν έργα Δήμων χωρίς μικροκοματικές σκοπιμότητες. 

"Μέσα στο πλαίσιο αυτό διασφαλίσαμε την υλοποίηση της πρότασής σας για τον Υμηττό" τόνισε. "Επειδή από την περίοδο που έφυγα εγώ από το Υπουργείο ετέθη θέμα και εν συνεχεία υπήρξε το περίφημο πλαφόν, συζήτησα με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα της Τ.Α. και υπάρχει η σαφέστατη δέσμευσή του ότι το όλο πακέτο έργου που αφορά στον Υμηττό χαρακτηρίζεται και είναι εμβληματικό, συνεπώς τα ποσά που αντιστοιχούν στους δήμους που συνθέτουν τον ΣΠΑΥ, δεν περιλαμβάνονται μέσα στο υπόλοιπο των προτάσεων που δικαιούται ο κάθε δήμος να υποβάλει στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Θεωρώ ότι ο κ. Πέτσας είναι ένας αξιόπιστος πολιτικός και η δέσμευσή του αυτή είναι σε πλήρη ισχύ" κατέληξε ο Τ. Θεοδωρικάκος.  

Ο πρώην δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού και σημερινός Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης τοποθετούμενος είπε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να καλυφθούν τα αιτήματα, υπάρχει δυσκολία από τις υπηρεσίες να τα επεξεργαστούν άμεσα, αφού όπως είπε υπάρχουν αιτήματα απ' όλη την Ελλάδα τα οποία δεν μπορούν να τα παραβλέψουν.

Εν κατακλείδι, τα μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού συμφώνησαν με την τοποθέτηση του προέδρου Γιάννη Κωνσταντάτου, από δε την τοποθέτηση του Γ.Γ. του Υπουργείου έμεινε η αίσθηση ότι παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος μπαίνει για τα καλά στην καρδιά του καλοκαιριού, οι ρυθμοί των αρμόδιων υπηρεσιών που κρίνουν τις προτάσεις και την αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρώην 
Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλειος Ζορμπάς,  ο Δήμαρχος Βύρωνα & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μαδης, Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας Κρωπίας & Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Θεόδωρος Γρίβας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας Καισαριανής & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Μάνος Κατσέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παπάγου – Χολαργού & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Χρήστος Πετράκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας Ελληνικού – Αργυρούπολης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Βασίλης Κρητικός, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Δήμητρα Σουτόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Λάμπρος Γούμενος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Δημήτρης Τσαμπίρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης & Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Χρήστος Καλαρρύτης,  τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Σταυρούλα ΓεωργίουΠαναγιώτης Αγγελόπουλος, Στέλιος Θεοδοσόπουλος  και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής Αρχιπύραρχος Θεοφιλόπουλος Κωνσταντίνος

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.